Η φωτογραφία που «τσάκισε» το διαδίκτυο μάζεψε 5 εκ. δολάρια μετά από μία υπεράνθρωπη καμπάνια

Η φωτογραφία που «τσάκισε» το διαδίκτυο μάζεψε 5 εκ. δολάρια μετά από μία υπεράνθρωπη καμπάνια

Η φωτογραφία ενός δίχρονου κοριτσιού να κλαίει σπαρακτικά όταν οι αμερικανικές αρχές καλούν και κάνουν έλεγχο στη μητέρα της κυκλοφόρησε πρόσφατα στο διαδίκτυο ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε viral .

Προκάλεσε μάλιστα θύελλα αντιδράσεων για την απάνθρωπη πολιτική του αμερικανικού κράτους να χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους ή τους κηδεμόνες τους που κατηγορήθηκαν ότι διέσχισαν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Mε αφορμή αυτή οι Charlotte και Dave Willner διοργάνωσαν στο διαδίκτυο μια καμπάνια προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να περάσουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ. Στόχος τους είναι η πρωτοβουλία να διαδοθεί όσο γίνεται περισσότερο και να έχει απήχηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές της κίνησης, έχουν κι αυτοί μια κόρη στην ηλικία του παιδιού που κλαίει και η εικόνα τους συγκίνησε τόσο που χωρίς να το σκεφτούν πολύ αποφάσισαν να βοηθήσουν τις οικογένειες που αναγκάζονται να χωριστούν στην πράξη.

Τρεις μέρες αργότερα συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 5 εκατομμύριαδολάρια ενώ στην καμπάνια συμμετείχαν πάνω από 130.000 άνθρωποι.

«Έχουμε συγκινηθεί πολύ και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να ανταποκριθούμε κι εμείς σ’αυτή την έκρηξη υποστήριξης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Jonathan Ryan σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε.

Όπως εξηγεί, τα κονδύλια θα διατεθούν για τη νομική εκπροσώπηση των παιδιών των μεταναστών και των γονέων στο Τέξας, καθώς και για την καταβολή χρημάτων ώστε οι γονείς να μπορούν να απελευθερωθούν από τα κέντρα κράτησης και να επανενωθούν με τα παιδιά τους.

Ο οργανισμός – ο οποίος σήμερα έχει περίπου 50 δικηγόρους στο προσωπικό – σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια εκστρατεία μίσθωσης και να χρηματοδοτήσει την κατάρτιση εθελοντών δικηγόρων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Τέξας για να βοηθήσουν, συμπλήρωσε ο Ryan.

 Nα σημειωθεί πως η πολιτική του Τραμπ έχει αφήσει απροστάτευτα σχεδόν 2.000 παιδιά μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων. Το ηχητικό με το κλάμα των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα και δημοσίευσε πρόσφατα το ProPublica πραγματικά ραγίζει καρδιές.

Στο σχεδόν 8 λεπτών υλικό ακούγεται – ανάμεσα στα παιδικά κλάματα – ένα κοριτσάκι περίπου έξι ετών από το Ελ Σαλβαδόρ το οποίο λέει «Η μανούλα μου μού είπε πως θα πάω με τη θεία μου και εκείνη θα έρθει να με πάρει το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από τη δική του πλευρά χθες υπερασπίστηκε εκ νέου την άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική του χωρισμού των οικογενειών μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι είναι η μοναδική πιθανή επιλογή προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράτυπη μετανάστευση.

«Δεν θέλω τα παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους» υπογράμμισε, προτού προσθέσει:

«Όταν (όμως) συλλαμβάνετε τους γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι… πρέπει να χωρίσετε τα παιδιά» από τους γονείς.

Close