Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να σας στείλουν στο… νοσοκομείο

Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να σας στείλουν στο… νοσοκομείο

Καθημερινά δεκάδες πολίτες παθαίνουν δηλητηρίαση από φαινομενικά αθώα τρόφιμα τα οποία όμως τελικά τους στέλνουν στο νοσοκομείο. Και δεν μιλάμε μόνο για ωμό κρέας ή  θαλασσινά αμφιβόλου ποιότητος που είναι προφανώς επικίνδυνα.

Σύμφωνα με έρευνα του αντίστοιχου αμερικανικού ΚΕΕΛΠΝΟ, τα πιο επίφοβα τρόφιμα για τη δημόσια υγεία είναι τα εξής:

Σπανάκι
Σχεδόν τα μισά περιστατικά που διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία ήταν μετά από κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού, που ήταν μολυσμένο και καταναλώθηκε ωμό. Γενικά τα πράσινα λαχανικά χαρακτηρίζονται ως τα πλέον επικίνδυνα, καθώς καταναλώνονται ως επί το πλείστον ωμά, διατηρώντας όλα τα βακτήρια που μπορεί να έχουν.

Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να σας στείλουν στο... νοσοκομείο
Κοτόπουλο και πουλερικά
Οι περισσότεροι θάνατοι σχετίζονται με αυτά, καθώς έχουν σημειωθεί προβλήματα στην παραγωγή τους. Από το 1998 έως το 2002 στις ΗΠΑ σημειώθηκε τρεις φορές η εμφάνιση του επικίνδυνου βακτηριδίου λιστέρια σε μεγάλη ποσότητα προϊόντων προς βρώση.

Μη παστεριωμένοι χυμοί
Από το 1995 έως το 2005, χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρώστησαν μετά την κατανάλωση μη παστεριωμένου χυμού. Το θέμα με τους μη παστεριωμένους χυμούς είναι ότι οποιαδήποτε βακτήρια ή παράσιτα υπάρχουν στο φρούτο – όπως η σαλμονέλα, η E. Coli ή το cryptosporidium – μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο τελικό προϊόν.

Θαλασσινά – οστρακοειδή
Τα στρείδια, για παράδειγμα, μπορούν να συγκεντρώσουν βακτήρια που απαντώνται φυσιολογικά στο θαλασσινό νερό ή άλλα μικρόβια, όπως ο νοροϊός, που υπάρχουν στα ανθρώπινα λύματα που απορρίπτονται στη θάλασσα.

Αυγά και γαλακτοκομικά
Τα τρόφιμα που αναμιγνύουν τα προϊόντα πολλών ζώων, όπως το χονδρόκοκκο νωπό γάλα ή τα ομαδοποιημένα ωμά αυγά, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, διότι κάθε βακτήριο που υπάρχει σε ένα από τα ζώα μπορεί να αλλοιώσει ολόκληρη την παρτίδα. Η σαλμονέλα είναι ο πιο συνηθισμένος ένοχος και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στα αυγά, επειδή ορισμένα είδη βακτηρίων μπορούν να μολύνουν ωοθήκες μιας κότας χωρίς να προκαλούν ορατές αλλαγές στο ωάριο.

Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να σας στείλουν στο... νοσοκομείο

Πηγή: newmoney.gr