Ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. –Οι 4 διαφορετικοί τύποι της κατάθλιψης

Ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. –Οι 4 διαφορετικοί τύποι της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Ο καθένας εκδηλώνει διαφορετικά συμπτώματα. Η διάγνωση των ψυχικών παθήσεων γίνονται με βάση τη συμπεριφορά των ασθενών που διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι με βάση φυσικά εξωτερικά σημάδια, όπως γίνεται με τις σωματικές ασθένειες.

Επιστήμονες όμως, ανακάλυψαν 4 διαφορετικά είδη κατάθλιψης, που καθορίζονται από τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η ανακάλυψη αυτή μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να βρουν την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή.

Τα τέσσερα είδη καθορίστηκαν από τις ενδείξεις ότι ο εγκέφαλος και η συνδεσιμότητα του λειτουργεί διαφορετικά σε κάθε περίπτωση.

Ο πρώτος τύπος χαρακτηρίζεται από άγχος, αϋπνία και το αίσθημα της κούρασης.

Τα χαρακτηριστικά του δεύτερου τύπου είναι η έντονη κόπωση και η μειωμένη ενέργεια.

Στον τρίτο τύπο, οι ασθενείς δεν νιώθουν ευχαρίστηση με τίποτα, ενώ στον τέταρτο τύποσυνδυάζονται τα χαρακτηριστικά και των τριών.

«Η διάγνωση της κατάθλιψης γίνεται πολλές φορές με εκτιμήσεις που βασίζονται στην εμπειρία του γιατρού. Τα αποτελέσματα όμως, εξαρτώνται από το τρόπο που ο γιατρός κάνει τις ερωτήσεις στον ασθενή. Έτσι, μπορεί να γίνει λάθος διάγνωση. Τα σημάδια του εγκεφάλου όμως είναι εντελώς αντικειμενικά» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Conor Liston.

Ο κάθε τύπος κατάθλιψης ανταποκρίνεται και σε διαφορετικές θεραπείες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πρώτος τύπος μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), στην οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρομαγνητικούς σήματα για να διεγερθεί ο εγκέφαλος.
Η έρευνα έγινε από το Ιατρικό Κολέγιο Γουέιλ της Νέας Υόρκης στην οποία συμμετείχαν  1188 εθελοντές, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είχαν κατάθλιψη.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η παρατήρηση του εγκεφάλου δεν είναι αρκετή για την διάγνωση μιας ψυχικής πάθησης. Αυτό γιατί διαφορετικές παθήσεις παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα και οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να σχετίζονται με διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις.

Ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. –Οι 4 διαφορετικοί τύποι της κατάθλιψης
Εικόνα που δημοσίευσαν οι ερευνητές, στην οποία στην πρώτη στήλη φαίνεται ο εγκέφαλος των ανθρώπων με κατάθλιψη, ενώ στην δεύτερη ο εγκέφαλος των ανθρώπων με κοινωνικό άγχος

Αυτό έδειξε και κινεζική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τόσο η κατάθλιψη όσο και το κοινωνικό άγχος εμφανίζουν αλλαγές στους ίδιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι και στις δύο περιπτώσεις το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αντίληψη και την αυτογνωσία, ήταν αισθητά διογκωμένο.

«Η διόγκωση αυτή ίσως δείχνει την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού του εγκεφάλου που δείχνει την έλλειψη ικανοποίησης ή την προσπάθεια τόσο των ασθενών με κατάθλιψη όσο και με κοινωνικό άγχος, να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους», ανέφερε ο επικεφαλής της της έρευνας, Youjin Zhao.
Παράλληλα, εμφάνισαν παρόμοια δυσμορφία στα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με την προσοχή.
Η έρευνα αυτή ίσως είναι η απόδειξη γιατί οι δυο παθήσεις έχουν κοινά συμπτώματα.

Όπως και να έχει, χρειάζονται περισσότερες έρευνες, γιατί η κατάθλιψη δεν απλώς μια βιολογική κατάσταση που μπορεί να φανεί εξ ολοκλήρου από την σάρωση του εγκεφάλου, αλλά ορίζεται από διαφορετικούς ψυχολογικούς παράγοντες.

Πηγή: valueforlife.gr