Δώσε προσοχή: 10 σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σου δεν λειτουργεί σωστά

Δώσε προσοχή: 10 σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σου δεν λειτουργεί σωστά

Ο θυρεοειδής είναι ένα από τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται κυρίως στον γυναικείο πληθυσμό και μπορεί να υπολειτουργεί ή να υπερλειτουργεί προκαλώντας ανάλογα προβλήματα. Όταν υπερλειτουργεί, τότε το σύνδρομο ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός. Όταν ο αδένας υπολειτουργεί τότε το σύνδρομο ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Το κακό είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Γι αυτό το λόγο πρέπει να το παρακολουθείτε. Δεν πρέπει να θεωρείτε ότι επειδή είχατε κάνει εξετάσεις παλαιότερα και βγήκατε αρνητική, δεν χρειάζεται να ξανακάνετε.
Ιδιαίτερα, πρέπει να επισκεφθείτε ενδοκρινολόγο, αν παρατηρήσετε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

1. Παίρνετε ή χάνετε αδικαιολόγητα βάρος
Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει – εκτός των άλλων- και τον μεταβολισμό μας. Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, οι ορμόνες του υπολειτουργούν και ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται, με αποτέλεσμα να παίρνουμε αδικαιολόγητα βάρος. Αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό, ο αδένας υπερ- λειτουργεί, ο μεταβολισμός «τρέχει» και χάνουμε κιλά χωρίς λόγο, ενώ η όρεξή μας αυξάνεται.

2. Η καρδιά διαμαρτύρεται
Η μη φυσιολογική έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα οδηγεί σε βραδυκαρδία στον υποθυρεοειδισμό και ταχυκαρδία στον υπερθυρεοειδισμό. Ενδεικτικά, στην πρώτη περίπτωση οι παλμοί δεν ξεπερνούν τους 60/ λεπτό ενώ στη δεύτερη φτάνουν τους 90 το λεπτό.

3. Η περίοδός σας έχει σκαμπανεβάσματα
Οι δύσκολες μέρες του μήνα είναι από μόνες τους… δύσκολες, όταν όμως συνδυάζονται με διαταραχές του θυρεοειδή μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν λίγο παραπάνω. Ο υποθυρεοειδισμός συνήθως συνδυάζεται με μεγαλύτερη διάρκεια και αιμορραγία ενώ το αντίθετο ισχύει για τον υπερθυρεοειδισμό.

4. Αλλαγές (και) στην… ενέργειά σας
Η εξάντληση και η υπνηλία, χωρίς να έχετε αυξήσει τις δραστηριότητές σας μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού ενώ η νευρικότητα που μπορεί να συνοδεύεται και από απώλεια ύπνου δείχνει ότι ο υπερθυρεοειδισμός πιθανώς να σας… χτύπησε την πόρτα.

5. «Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μου;»
Η τριχόπτωση, η ξηροδερμία και τα ξηρά ή εύθραυστα μαλλιά σχετίζονται με διαταραχές του θυρεοειδούς. Ωστόσο, αν ο αδένας ρυθμιστεί με την κατάλληλη αγωγή, το πρόβλημα συνήθως μειώνεται ή και εξαφανίζεται. Για να μην ανησυχείτε άδικα, να θυμάστε ότι μια απώλεια μέχρι 50 τρίχες την ημέρα θεωρείται φυσιολογική.

6. Μια κρυώνω, μια ζεσταίνομαι
Επηρεάζει την αντοχή μας στη ζέστη και το κρύο. Στον υποθυρεοειδισμό, παρατηρείται δυσανεξία στο κρύο ενώ στον υπερθυρεοειδισμό δυσανεξία στη ζέστη. Βέβαια, σ’ αυτή την περίπτωση τα πάντα είναι σχετικά και δεν συμπεριλαμβάνουμε τον χιονιά των προηγούμενων ημερών ή τις «καυτές» θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που ενοχλούν λίγο- πολύ όλους μας.

7. Μήπως αισθάνεστε… down;
Μάλλον βρήκατε την αιτία της (αδικαιολόγητης) κακής σας διάθεσης: η χαμηλή παραγωγή της ορμόνης του θυρεοειδή επηρεάζει την παραγωγή της σεροτονίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της χαράς». Όλα δικαιολογούνται τώρα;

8. Το μυαλό σας προδίδει
Απώλεια μνήμης για τον υποθυρεοειδισμό και αδυναμία συγκέντρωσης για τον υπερθυρεοειδισμό. Μπορεί να βρήκατε δικαιολογία για τα λάθη που κάνατε στη δουλειά, αλλά με το που ξεκινήσετε την αγωγή, το «θολό» μυαλό θα σας αποχαιρετήσει και θα επανέλθετε δριμύτεροι.

9. Προσοχή στην πίεση
Η αυξημένη πίεση, που συνδέεται με τους χτύπους της καρδιάς, παρατηρείται τόσο σε άτομα με υποθυρεοειδισμό όσο και με υπερθυρεοειδισμό. Καλό θα είναι να την «ελέγχετε» συχνά και να μη επαναπαύεστε γιατί οι πιθανότητες να εμφανίσετε υπέρταση είναι υψηλές.

10. Η χοληστερίνη στα ύψη
Αν και η χοληστερίνη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ο υποθυρεοειδισμός φαίνεται ότι ευνοεί την αύξησή της. Αναμφισβήτητα, ο περιορισμός των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά είναι απαραίτητος για όλους, όμως για τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς υπάρχει ένας ακόμη λόγος: τα λίπη επηρεάζουν την ικανότητα του θυρεοειδούς να παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και έτσι κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο του. Τροφές όπως το βούτυρο και η μαργαρίνη θα πρέπει να αποφεύγονται.
Πηγή: mama365.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ