Καρκίνος ωοθηκών: Το «αθώο» σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Καρκίνος ωοθηκών: Το «αθώο» σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!

Ελλιπή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από μέρους του γυναικείου πληθυσμού σχετικά με τα συμπτώματα ενός σοβαρού και «ύπουλου» καρκίνου, αυτού των ωοθηκών, διαπιστώνει ο βρετανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Target Ovarian Cancer.

Όπως επισημαίνει ο οργανισμός, τα δύο τρίτα των γυναικών που

εμφανίζουν καρκίνο στις ωοθήκες λαμβάνουν επίσημη διάγνωση για τη νόσο με αρκετή καθυστέρηση, όταν αυτή έχει πια εξαπλωθεί.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό λόγω των λανθασμένων μέτρωνπου λαμβάνουν οι γυναίκες όταν εκδηλώνουν ένα ή και περισσότερα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών.

Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή 1.142 γυναικών υπέδειξε ότι ποσοστό μόλις 34% εξ αυτών θα επισκεφτούν τον γιατρό τους σε περίπτωση που εκδηλώσουν επίμονο φούσκωμα, ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών. Οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες (ποσοστό 50%) είπαν πως όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενοχλητικό φούσκωμα το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να αλλάξουν τη διατροφή τους, για παράδειγμα να κόψουν τη γλουτένη ή να τρώνε γιαούρτι με προβιοτικά.

Ο οργανισμός Target Ovarian Cancer χαρακτήρισε «ανησυχητικά ελλιπή» την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με το φούσκωμα ως σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με το BBC. Παλαιότερη έρευνα από τον οργανισμό είχε υποδείξει ότι μόλις μία στις πέντε γυναίκες (ποσοστό 20%) γνωρίζει πως το φούσκωμα αποτελεί σύμπτωμα της νόσου.

«Ποτέ δεν φαντάζεσαι ότι θα συμβεί σε εσένα»

Η 38χρονη Λόρα Έβερλι από το Κρόλεϊ του Δυτικού Σάσσεξ διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών το 2014. Πριν λάβει την επίσημη διάγνωση για τη νόσο εκδήλωνε πολλά από τα τυπικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών, όπως το έντονο πρήξιμο στην κοιλιά.

«Σκεφτόμουν ότι ίσως έχω το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς κι αυτό προκαλεί παρόμοια συμπτώματα. Δοκίμασα να βγάλω τη γλουτένη από τη διατροφή μου, όμως δεν είδα διαφορά. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι μπορεί να έχω καρκίνο. Ποτέ δεν φαντάζεσαι ότι θα συμβεί σε εσένα» δηλώνει χαρακτηριστικά η Λόρα.

fouskoma

Όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, την οποία τράβηξε η ίδια η Λόρα με το κινητό της, το φούσκωμα που εκδήλωνε ήταν αρκετά έντονο. Πλέον έχει ολοκληρώσει τη θεραπεία της και είναι καλά στην υγεία της.

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England) συνιστά στις γυναίκες που εκδηλώνουν φούσκωμα τις περισσότερες μέρες της βδομάδας για τουλάχιστον τρεις βδομάδες να επισκεφτούν τον γιατρό τους. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να οφείλεται σε άλλες παθήσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχεται από ειδικό εάν είναι επίμονο και δεν υποχωρεί με συμβατικά μέτρα αντιμετώπισης, όπως οι αλλαγές στη διατροφή.

Εκτός από το επίμονο φούσκωμα, άλλα βασικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι τα εξής:

  • Απώλεια όρεξης και/ή γρήγορος κορεσμός με το φαγητό
  • Πόνος στην περιοχή της πυέλου ή της κοιλιάς
  • Ουρολογικά συμπτώματα (π.χ. επιτακτική ούρηση ή συχνουρία)
  • Αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία (διάρροια ή δυσκοιλιότητα)
  • Έντονο αίσθημα κούρασης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο λόγω του κενού που υπάρχει στην ενημέρωση για τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών. Αν οι γυναίκες γνωρίζουν ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και είναι σε θέση να τα συνδέσουν με τη νόσο τότε θα σωθούν ζωές» υπογραμμίζει η Άνγουεν Τζόουνς, γενική διευθύντρια του οργανισμού Target Ovarian Cancer.

Πηγή: onmed.gr