Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου σώζει ζωές!

Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου σώζει ζωές!
Handsome young guy sleeping in bed *Note to inspector: This is a composite of two images

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα, εκτός και αν το Σαββατοκύριακο το ρίξουν πραγματικά στον ύπνο. Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε μια νέα επιστημονική έρευνα Σουηδών επιστημόνων.

Η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό να αναπληρωθεί ο χαμένος ύπνος, αντισταθμίζοντας έτσι τους κινδύνους για την υγεία. Ειδικότερα, ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Τόρμπγιερν Άκερστεντ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 38.000 ανθρώπους, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα έως 13 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, όσα άτομα κάτω των 65 ετών κοιμούνταν το πολύ 5 ώρες το βράδυ και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, είχαν κατά μέσο όρο 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με εκείνους που παραδίδονταν στην αγκαλιά του Μορφέα από 6-7 ώρες καθημερινά. Ωστόσο, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους κοιμούνταν έως πέντε ώρες τις καθημερινές, σε περίπτωση που το Σαββατοκύριακο (Παρασκευή και Σάββατο βράδυ) κοιμούνταν πάνω από 8 ώρες.

Ταυτόχρονα, ο πολύς καθημερινός ύπνος δεν φαίνεται να κάνει καλό. Όσοι κοιμούνταν περισσότερες από 8 ώρες και τα επτά βράδια της εβδομάδας, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν έξι ή επτά ώρες καθημερινά.

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, αυτό που είναι ήδη γνωστό για την τρίτη ηλικία (μετά τα 65), ότι δηλαδή όσο γερνάει κάποιος τόσο κοιμάται λιγότερο και τα Σαββατοκύριακα.

Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό για θέματα έρευνας ύπνου «Journal of Sleep Research».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ