Πόνος στο στήθος: 8 αθώες αλλά «ένοχες» αιτίες

Πόνος στο στήθος: 8 αθώες αλλά «ένοχες» αιτίες

Το στήθος μπορεί κατά καιρούς να μας ταλαιπωρήσει ή ακόμα και να μας κάνει να ανησυχήσουμε για την υγεία μας. Αν νιώθετε κι εσείς ανεξήγητους πόνους, δείτε τις πιο συχνές αιτίες, άλλες πιο σοβαρές και άλλες όχι και πάρτε τα κατάλληλα μέτρα.

Ο πόνος είναι ο τρόπος του σώματος να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το αμελήσουμε.

 Σηκώνετε καθημερινά βάρη από το σούπερ μάρκετ μέχρι το γυμναστήριο

Η καθημερινότητα μιας νοικοκυράς απαιτεί να σηκώνει βάρη, πολλά βάρη. Από τη σάκα του παιδιού, ενδεχομένως και το ίδιο το παιδί μέχρι τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή όλα αυτά μαζί. Αν πάλι είστε οπαδός του γυμναστηρίου και ανεβάζετε όλο και περισσότερο τα κιλά στις ασκήσεις χωρίς τη συμβουλή του γυμναστή, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι μύες που βρίσκονται κάτω από τον ιστό του στήθους τραβήχτηκαν από την έντονη άσκηση και έτσι ο πόνος αντανακλάται σ’ αυτό. Αποφύγετε τα πολλά κιλά, λοιπόν, και εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, καταφύγετε σε παυσίπονα.

Θηλάζετε

Ο έντονος πόνος είναι χαρακτηριστικό της μαστίτιδας, της φλεγμονής των μαστών που προκαλείται από τον θηλασμό και που συνήθως παρατηρείται τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Πόνος στο στήθος: 8 αθώες αλλά «ένοχες» αιτίες

Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να την προλάβετε στην αρχή της για να ταλαιπωρηθείτε από ακόμα πιο έντονο πόνο αλλά και να για να προφυλαχθείτε από πιο σοβαρές μολύνσεις, όπως ο σταφυλόκοκκος.

Ωορρηξία, ο αόρατος εχθρός

«Αφού ακόμα δεν μου έχει έρθει περίοδος, γιατί πονάει το στήθος μου;», πιθανώς να αναρωτηθείτε, αφού τότε ο πόνος είναι δεδομένος. Σε κάποιες γυναίκες, το ίδιο συμβαίνει και την  περίοδο της ωορρηξίας, οπότε το στήθος και το δέρμα στη γύρω περιοχή γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα. Πέρα από το να κάνετε υπομονή και να φοράτε άνετα σουτιέν, δεν μπορούμε να σας προτείνουμε κάτι άλλο.

Φοράτε το λάθος σουτιέν

Αν το σουτιέν είναι πολύ μικρό, με αποτέλεσμα το λάστιχο ή η μπανέλα να σας «κόβει» στο κάτω μέρος του στήθους ή αν η κούπα είναι το λάθος μέγεθος και το στήθος προεξέχει από πάνω, μην απορείτε γιατί νιώθετε αυτές τις ενοχλήσεις.

Πόνος στο στήθος: 8 αθώες αλλά «ένοχες» αιτίες

Αρχίσατε αντισυλληπτικά;

Οποιαδήποτε αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Τα αντισυλληπτικά χάπια, για παράδειγμα, αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό με αποτέλεσμα να προκαλούν ενοχλήσεις στο στήθος. Θεραπείες για τη γονιμότητα ή αγωγή για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να «χτυπήσουν» το στήθος σας.

Πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης

Το πρήξιμο στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που δείχνουν ότι θα γίνετε μανούλα. Τους επόμενους 9 μήνες, λοιπόν, οι αγωγοί γάλακτος θα μεγαλώνουν και… θα μεγαλώνουν το στήθος σας, με αποτέλεσμα να πρηστεί. Το μόνο που μπορούμε να σας πούμε σ’ αυτή την περίπτωση είναι «συγχαρητήρια».

Καλωσορίσατε στην εμμηνόπαυση!

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο γυναικολόγος κ. Παναγιώτης Γράψας, η δυσφορία στο στήθος μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αφού με τη διαταραχή των ορμονών, το στήθος γίνεται πιο ευαίσθητο.

Πόνος στο στήθος: 8 αθώες αλλά «ένοχες» αιτίες

Καρκίνος του μαστού

Αν και ο πόνος, δεν είναι το νούμερο ένα σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού, δεν παύει να βρίσκεται στη λίστα των υπόπτων που προμηνύουν αυτή τη σοβαρή ασθένεια. Αν υποπτευθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά ή παρατηρήσετε κι άλλα συμπτώματα όπως αλλαγές στις ρώγες ή διαρροές, κλείστε αμέσως ραντεβού στον γυναικολόγο σας.

Πηγή: mama365.gr