Νέο τεστ αίματος «προβλέπει» τους πρόωρους τοκετούς

Νέο τεστ αίματος «προβλέπει» τους πρόωρους τοκετούς

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Δανία ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος το οποίο προβλέπει με ποσοστά ακρίβειας 75% ως 80% αν μια γυναίκα πρόκειται να γεννήσει πρόωρα. Με την ίδια σχεδόν αξιοπιστία των υπερήχων, το ίδιο μη επεμβατικό τεστ μπορεί επίσης να δόσεις πληροφορίες για την ημερομηνία του τοκετού.

Κάθε χρόνο γεννιούνται πρόωρα περίπου 15 εκατομμύρια μωρά σε όλο τον κόσμο καi οι γιατροί δεν είχαν ως τώρα στη διάθεση τους έναν έγκυρο τρόπο για να προβλέψουν έναν πρόωρο τοκετό.

Χρησιμοποιώντας ως βιοδείκτες τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων της μητέρας και του εμβρύου, οι επιστήμονες -που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό «Science»– βρήκαν μια νέα μέθοδο που φαίνεται να αποτελεί τη λύση αναφορικά με το πρόβλημα της έγκαιρης πρόβλεψης των πρόωρων τοκετών.

Κατά τη διαδικασία της εξέτασης, λαμβάνονται δείγματα αίματος από την έγκυο και αναλύεται το RNA, ένα μόριο-αγγελιαφόρος που μεταφέρει γενετικές οδηγίες στον οργανισμό για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Τα γονίδια της μητέρας και του εμβρύου δίνουν «σήματα», από τα οποία μπορεί να υπολογισθεί ο κίνδυνος πρόωρης γέννας ακόμη και δύο μήνες νωρίτερα από τον αναμενόμενο χρόνο.

Ο Δανός ερευνητής Μαντς Μελμπάι ανέφερε σχετικά: «Βρήκαμε ότι ορισμένα γονίδια είναι πολύ καλοί προγνωστικοί δείκτες για το ποιες γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα. Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά σημαντική επιστημονική πρόοδος στο πρόβλημα της πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού, που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό».

Στα δύο τρία περίπου των περιπτώσεων, ο πρόωρος τοκετός συμβαίνει χωρίς καμιά ιατρική παρέμβαση και οι γιατροί συνήθως δεν μπορούν να εξηγήσουν τις αιτίες, καθώς ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τον πρόωρο τοκετό παραμένει άγνωστος.

Σε αντίθεση με τη νέα μέθοδο εξέτασης, τα εγκεκριμένα τεστ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπορούν, στην καλύτερη περίπτωση, να προβλέψουν ένα πρόωρο τοκετό για τις γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει πρόωρα, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό ακριβείας τους δεν ξεπερνάει το 20% κατά προσέγγιση.

Προκειμένου να κάνουν μια εκτίμηση για το πότε πρόκειται να γεννήσει μια γυναίκα, οι γιατροί χρησιμοποιούν το υπερηχογράφημα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Ωστόσο, όσο προχωρά η εγκυμοσύνη  οι υπέρηχοι δίνουν λιγότερο αξιόπιστες πληροφορίες για την αναμενόμενη ημερομηνία γέννησης του μωρού.

Μετά από βελτίωση και αρκετές δοκιμές το νέο τεστ που ανέπτυξαν οι επιστήμονες αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον μια πιο προσιτή εξέταση ακριβείας για την πρόβλεψη των πρόωρων τοκετών. Ως προς την ακριβή ημερομηνία γέννησης του μωρού, η καινούρια μέθοδος παρουσιάζει –προς το παρόν- ακρίβεια σε ποσοστό περίπου 45%, τη στιγμή που η μέθοδος των υπερήχων, για την πρόβλεψη της ημερομηνίας του τοκετού παρουσιάζει λίγο μεγαλύτερη ακρίβεια (48%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ