Η χειρότερη τροφή για τα δόντια των παιδιών δεν είναι τα γλυκά, αλλά κάτι άλλο «φαινομενικά» αθώο! Δείτε τι

Η χειρότερη τροφή για τα δόντια των παιδιών δεν είναι τα γλυκά, αλλά κάτι άλλο «φαινομενικά» αθώο! Δείτε τι

Η χειρότερη τροφή για τα δόντια των παιδιών δεν είναι τα γλυκά, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Η παιδική τερηδόνα προκαλείται – περισσότερο από οτιδήποτε άλλο – από τους συσκευασμένους παιδικούς χυμούς. Σ’αυτό το συμπέρασμα κατέληξε βρετανική έρευνα.

Η ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν οι παιδικοί συσκευασμένο χυμοί ευθύνονται περισσότερο για την παιδική τερηδόνα, καθώς όπως αποδείχθηκε στη μελέτη της Οδοντικής Δημόσιας Υγείας Public Health England του Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας, το 1 στα 8 παιδιά (14%) ηλικίας 3 ετών έχει τερηδόνα, η οποία προέρχεται από την κατανάλωση χυμών.

Οι επιστήμονες που μελέτησαν 55.000 παιδάκια σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, εκτός από την τερηδόνα διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν τουλάχιστον 3 δόντια χαλασμένα.

Παιδί και γλυκά: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Η Σάντρα Γουάιτ, διευθύντρια Οδοντικής Δημόσιας Υγείας στην υπηρεσία Public Health England, υποστηρίζει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι γονείς: «Λίγοι γονείς επιβάλλουν το καθημερινό πρωινό βούρτσισμα των δοντιών. Επίσης άλλο ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να δίνουν στα παιδιά τους να πίνουν χυμούς με το μπιμπερό ή το καλαμάκι. Έτσι τα παιδάκια πίνουν πιο αργά το χυμό κι έτσι υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση στα δόντια τους».

Η ζάχαρη στους συσκευασμένους χυμούς περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες, ενώ όπως αποδείχθηκε στη μελέτη τα παιδιά ηλικίας έως 3 ετών προσλαμβάνουν το 15% της συνολικής τους κατανάλωσης σε ζάχαρη, μόνο από τους χυμούς: «Οι φρουτοχυμοί μοιάζουν ως μία υγιεινή επιλογή για τα παιδιά, αλλά τα περισσότερα είδη έχουν πρόσθετη ζάχαρη, ακόμα κι αν είναι βιολογικοί οι χυμοί. Ένα ποτήρι 200 ml οργανικού χυμού μήλου διαπιστώσαμε στην ανάλυση που κάναμε, ότι περιέχει 20 γραμμάρια ζάχαρη, δηλαδή σχεδόν πέντε κουταλάκια του γλυκού.»

Στην Ελλάδα τί συμβαίνει;

Στην Ελλάδα υπάρχει η ίδια εικόνα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το ποσοστό των παιδιών προσχολικής ηλικίας χωρίς τερηδόνα είναι μόλις το 64%, ενώ 6 στα 10 ελληνόπουλα προσχολικής ηλικίας, δεν έχουν πάει ποτέ σε οδοντίατρο. Μόλις τα 3 στα 10 ελληνόπουλα βουρτσίζουν τα δόντια τους δυο φορές τη μέρα.

Οι επιστήμονες προτρέπουν τους γονείς να σταματήσουν να δίνουν χυμούς στα παιδιά τους και να τους προσφέρουν μόνο νερό ή γάλα.
Πηγή: babyads.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ