Εάν μαγειρεύετε λάθος το ρύζι κινδυνεύετε να δηλητηριαστείτε από αρσενικό

Εάν μαγειρεύετε λάθος το ρύζι κινδυνεύετε να δηλητηριαστείτε από αρσενικό

Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος για να αποβάλλεται το αρσενικό από το ρύζι.

Το ρύζι έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα τρόφιμα, απορροφώντας περίπου 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό το τοξικό ανόργανο συστατικό του εδάφους σε σχέση με καλλιέργειες άλλων δημητριακών ειδών.

Η συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου ενώ φαίνεται να ευθύνεται και για προβλήματα στην φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού.

O Andy Meharg, καθηγητής βιολογικών επιστημόνων στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, δοκίμασε τρεις διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος του BBC «Trust me. I ‘m a doctor».  (Εμπιστευθείτε με. Είμαι γιατρός), προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις αποβάλλονται ή παραμένουν στο ρύζι ίχνη αρσενικού.

Μέθοδος 1η: Δοκίμασε την αναλογία 2 μέρη νερό προς 1 μέρος ρύζι και άφησε το νερό να απορροφηθεί κατά τον βρασμό. Έκανε δηλαδή αυτό που κάνουν οι περισσότεροι από εμάς. Όπως αποδείχθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού παρέμεινε στο ρύζι.

Μέθοδος 2η: 5 μέρη νερού και 1 μέρος ρυζιού και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει αφού το ρύζι έχει βράσει. Τα ίχνη αρσενικού στο ρύζι μειώθηκαν περίπου κατά το ήμισυ.

Μέθοδος 3η: Το ρύζι έμεινε στο νερό όλο το βράδυ και τελικά τα ίχνη αρσενικού μειώθηκαν κατά 80%.

Άρα η πιο ασφαλής μέθοδος είναι ο συνδυασμός της 3ης και της 2ης μεθόδου μαγειρέματος: βάζουμε το ρύζι στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, το σουρώνουμε, το βράζουμε με αναλογίες 5 προς 1 και το σουρώνουμε ξανά.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ