Μύρτιλο: Μια υπερτροφή αντάξια της φήμης της!

Μύρτιλο: Μια υπερτροφή αντάξια της φήμης της!

Έχει παρόμοια εμφάνιση με το ξαδελφάκι του το blueberry και είναι γνωστό στην Ευρώπη εδώ και αιώνες για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.  Ο μικρός αυτός μπλέ-μαύρος, στρογγυλός καρπός είναι πραγματικά μια υπερτροφή αντάξια της φήμης της.

Τα μύρτιλα είναι γλυκά, θρεπτικά και πολύ δημοφιλή. Έχουν επισημανθεί  σαν ένα “superfood”, είναι χαμηλά σε θερμίδες και κάνουν απίστευτα καλό στην υγεία μας. Το μύρτιλο αναφέρεται συχνά ως το θαυματουργό φυτό της νεότητας. Εδώ είναι κάποια από τα οφέλη τους.

  1. Τα μύρτιλα είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το μύρτιλο ή blueberry είναι ένας οπωροφόρος θάμνος της οικογενείας των Ερεικοειδών. Συνδέεται στενά με παρόμοιους θάμνους, όπως εκείνους που παράγουν cranberries και huckleberries. Τα μύρτιλα είναι μικρά, περίπου 5-16 χιλιοστά σε διάμετρο. Στην αρχή είναι πράσινα και στη συνέχεια της ωρίμανσης αλλάζουν σε μπλε-μωβ. Ένα φλιτζάνι (148 γρ.) μύρτιλα περιέχει:
  • Φυτικες ίνες:4 γραμμάρια.
  • Βιταμίνη C:24% της ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα).
  • Βιταμίνη Κ:36% της ΣΗΠ.
  • Μαγγάνιο:25% της ΣΗΠ.
  • Περιέχουν 85% νερό, και έχουν μόνο 84 θερμίδες!
  1. Τα μύρτιλα είναι ο βασιλιάς των αντιοξειδωτικών τροφίμων! Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά γιατί προστατεύουν το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τη δομή των κυττάρων ώστε να συμβάλλουν στη γήρανση και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Πιστεύεται ότι έχουν τηνυψηλότερη αντιοξειδωτική  περιεκτικότητα από όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες (πολυφαινόλες). Έχει αποδειχθεί ότι τα μύρτιλα αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα.
  2. Μύρτιλλα καταπολεμούν την «κακή» χοληστερόλης (LDL) και την αρτηριοσκλήρυνση. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα μύρτιλα συνδέονται στενά με τα μειωμένα επίπεδα της οξειδωμένης LDL. Έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή λήψη μυρτιλών 50 γρ. μείωσε την οξείδωση της LDL κατά 27% στους παχύσαρκους συμμετέχοντες, μετά από μια περίοδο οκτώ εβδομάδων[9]. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όταν καταναλώνονται 75 γρ. μύρτιλα με το κύριο γεύμα μειώνεται σημαντικά η οξείδωση της LDL.
  3. Τα μύρτιλα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Τα μύρτιλα φαίνεται να έχουν σημαντικά οφέλη για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Σε μια μελέτη, η κατανάλωση 50 γρ. μύρτιλα την ημέρα, για οκτώ εβδομάδες έδειξε ότι μειώθηκε κατά 4-6% η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων. Και άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα, ειδικά όταν κοιτάζονται μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες].
  4. Μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και τη βελτίωση της μνήμης! Σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα τείνουν να συγκεντρώνονται σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι απαραίτητα για τη νοημοσύνη. Ανθρώπινες μελέτες έχουν επίσης δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Μια μελέτη που διήρκησε έξι χρόνια, με 16.010 ηλικιωμένους συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι τα μύρτιλα και οι φράουλες καθυστερούν την εμφάνιση της άνοιας έως και 2,5 χρόνια.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω είναι σαφές ότι τα βατόμουρα είναι απίστευτα υγιεινά και θρεπτικά. Το γεγονός ότι είναι γλυκά, πολύχρωμα, και μπορείτε να απολαύσετε τόσο φρέσκα όσο και κατεψυγμένα, είναι απλά ένα νόστιμο πλεονέκτημα!

Πηγή:ionsweets.gr