Κι όμως υπάρχουν επαγγέλματα που σε κάνουν λιγότερο γόνιμη! Δες ποια

Κι όμως υπάρχουν επαγγέλματα που σε κάνουν λιγότερο γόνιμη! Δες ποια

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα η δουλειά που κάνεις ίσως επιδρά αρνητικά στην προσπάθειά σου να γίνεις μαμά.Είναι η πρώτη φορά που μία επιστημονική μελέτη συσχετίζει τις συνθήκες εργασίας με τη βιολογική ικανότητα της γυναίκας ν’ αποκτήσει παιδί. Μέχρι τώρα σχετικές μελέτες είχαν εστιάσει τη φύση του επαγγέλματος σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται ώσπου να μείνει έγκυος.

Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ κάποια επαγγέλματα επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητά μας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine βασίζεται στην επιστημονική παρατήρηση 473 γυναικών με μέση ηλικία στα 35 χρόνια και προβλήματα γονιμότητας. 313 από αυτές είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία εξωσωματική γονιμοποίηση. Το 40% όλων αυτών των γυναικών απασχολούνταν κάπου όπου έπρεπε να μεταφέρουν ή να σηκώνουν βάρη. Το 22% έκανε μια μέτρια έως έντονα σωματική απαιτητική εργασία, ενώ μία στις δέκα δούλευαν απογευματινές- βραδινές βάρδιες.

Όσες γυναίκες πιέζονταν σωματικά στην εργασία τους είχαν και λιγότερα ωάρια στις ωοθήκες και το 14% εμφάνιζε λιγότερο ώριμα ωάρια. Ειδικότερα οι γυναίκες που σήκωναν βάρη, είχαν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 25 και που ήταν άνω των 37 ετών αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιoς είναι ο βιολογικός μηχανισμός, μέσω του οποίου η μεταφορά ή η ανύψωση βαριών αντικειμένων επιδρά αρνητικά στα ωάρια της γυναίκας. Το μάλλον σίγουρο είναι ότι συμβαίνει.
Πηγή:ladylike.gr