5 αναπάντεχοι λόγοι που ευθύνονται για το άγχος σου

5 αναπάντεχοι λόγοι που ευθύνονται για το άγχος σου

Μη προφανείς πηγές στρες

Η πολλή δουλειά σε στρεσάρει. Τα χρήματα επίσης. Κι η σχέση σου, ναι. Το πού πας σαν άνθρωπος σ’ αυτή τη ζωή, ενδεχομένως.

Λόγοι γνωστοί και σχετικά μη εξαιρετέοι για τους περισσότερους εκεί έξω. Το τι θα κερδίσουμε έχοντας άγχος είναι γνωστό. Το απόλυτο τίποτα. Μόνο ψυχολογικά ζορίσματα και λοιπά ψυχοσωματικά, τουλάχιστον.

Και να ‘ταν μόνο αυτοί οι λόγοι, οι προφανείς; Συμπλήρωσε τη λίστα με μερικούς ακόμα, στους οποίους το μυαλό δεν πάει κατευθείαν, αλλά έχουν αποδειχθεί ως πρώτης τάξεως πηγές στρες.

Με λίγη παρατηρητικότητα, θα το διαπιστώσεις κι εσύ. Κατόπιν, φρόντισε να απαλλαγείς όσο γίνεται από αυτές, όσο μάταιο κι αν θεωρείς αυτή τη στιγμή ότι είναι.

Η σχέση σου με τα social media

Έρευνα της αμερικανικής Επιθεώρησης για την Κατάθλιψη και το Άγχος αναφέρει πως αυτό το μόνιμο online έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή μας και το συσχετίζει με την κατάθλιψη. Τα social media έχουν τη δύναμη να υποκινήσουν συναισθήματα φθόνου, αρνητικές αλληλεπιδράσεις κι ένα αίσθημα «χαμένου χρόνου» που μας φέρνει πιο κοντά στην αρνητική διάθεση. Δεν νιώθεις μερικές φορές πως είσαι δέσμια του κινητού σου; Άστο κάτω το ρημάδι.

To περίφημο multitasking

Η μέθοδος του «κάνω πολλά πράγματα, ταυτόχρονα», αφού έζησε μεγάλες δόξες ως «συνώνυμο υψηλού δείκτη νοημοσύνης» και «παράγοντας επαγγελματικής, κι όχι μόνο, υπέροχής», τέθηκε σε διαδικασία απομυθοποίησης, καθώς αποδείχθηκε πως όταν ασχολούμαστε με πολλά πράγματα την ίδια στιγμή, χάνουμε έως και το 40% της παραγωγικότητάς μας, κάνουμε πιο πολλά λάθη και το κυριότερο, στρεσαριζόμαστε απείρως προσπαθώντας να τα κάνουμε όλα.

Η καφεΐνη

Δεν είναι μόνο ο καφές, αλλά και η μαύρη σοκολάτα. Ίσως και το μαύρο τσάι που πίνεις καθημερινά. Ό,τι περιέχει καφεΐνη σε γενναιόδωρη ποσότητα, είναι ικανό να αυξήσει τη νευρικότητα και άρα το άγχος σου. Ειδικά η κατανάλωσή του από έναν οργανισμό νηστικό, οδηγεί σε έκτακτη συστολή του μυοκαρδίου, το οποίο φτάνει σε σένα ως ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Ως αίτιο ο καφές είναι το πιο ανώδυνο, απλά υπάρχει πιθανότητα να τρομοκρατηθείς και να οδηγηθείς σε μικρή κρίση πανικού. Όλα αυτά βέβαια επιδεινώνονται όταν δεν γνωρίζεις. Αν ξέρεις πως υπό κάποιες ορισμένες συνθήκες, ο καφές μπορεί να σε «χαλάσει», περιόρισέ τον, απόλαυσέ τον με γεμάτο στομάχι ή απόφυγέ τον εντελώς.

Το άγχος των άλλων

Κεφάλαιο «Τοξικοί Άνθρωποι». Όσοι σου χαλάνε τη ψυχολογία. Όσοι σε κάνουν να στεναχωριέσαι, να νευριάζεις ή να αγχώνεσαι- αλλά και τα 3 μαζί, γιατί μπορούν-. Άτομα αγχωτικά, που σου μεταδίδουν στρες υψηλής τάσης, έστω και με την παρουσία τους. Μήπως να τους απέφευγες ή- αν αυτό δεν είναι εφικτό- να πεις δυο λογάκια μαζί τους για το πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι; σίγουρα, όλο και κάποιος λόγος υπάρχει που σου σηκώνεται το άγχος κάγκελο, όταν έρχεσαι σε επαφή μαζί τους.

Η (υπερ)προσπάθειά σου να είσαι υγιής

Υγεία πάνω απ’ όλα ασυζητητί, αλλά στη μάχη σου να μην πάθεις τίποτα, θα πεθάνεις από άγχος. Τα ίδια αποτελέσματα επιφέρει και η αρρωστοφοβία, ξέρεις, αυτό το σύνδρομο που παθαίνεις πονοκέφαλο και νομίζεις ότι κάτι πολύ κακό συμβαίνει. Το στρες που προκαλούμε στον εαυτό μας κάθε φορά που νομίζουμε ότι έχουμε κάτι είναι ικανό για δεινά πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι μια τυπική ασθένεια.