Καρκίνος: 15 συμπτώματα που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν

Καρκίνος: 15 συμπτώματα που οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν

Πολλά συμπτώματα του καρκίνου μιμούνται τα συμπτώματα άλλων νόσων ή καταστάσεων, γι’ αυτό μπορεί εύκολα κάποιος να τα προσπεράσει.

Όλοι οι γιατροί συμφωνούν στο εξής: Γνωρίστε το σώμα σας και αν παρατηρήσετε ένα ασυνήθιστο πόνο ή κάποια άλλη αλλαγή που επιμένει ή χειροτερεύει, απευθυνθείτε σε γιατρό.

Δείτε 15 συμπτώματα του καρκίνου που πολλές γυναίκες αγνοούν.

  1. Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση: Δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να έχουν λίγο αίμα μετά την εμμηνόπαυση, αν όμως έχετε αιμορραγία που διαρκεί για πολλές μέρες, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου της μήτρας. Η έγκαιρη διάγνωση συνδέεται με πενταετή επιβίωση στο 88% των γυναικών.
  2. Αλλαγές στο μαστό: Ένα ασυνήθιστο ογκίδιο είναι κοινό σημάδι καρκίνου του μαστού. Άλλα συμπτώματα καρκίνου στο μαστό είναι το πρήξιμο, η ευαισθησία, η αναστροφή της θηλής, η δημιουργία πτυχώσεων ή ο αποχρωματισμός του δέρματος. Τα σημάδια δεν υποδηλώνουν απαραίτητα καρκίνο, πρέπει όμως να διερευνηθούν.
  3. Φούσκωμα: Σχεδόν όλες οι γυναίκες διαμαρτύρονται για φούσκωμα τις μέρες της εμμήνου ρύσεως. Αν όμως νιώθετε φούσκωμα και τις άλλες μέρες ή έχετε επίμονη δυσκοιλιότητα, ίσως πάσχετε από καρκίνο των ωοθηκών ή της μήτρας. Το μόνιμο αίσθημα κορεσμού χωρίς να τρώτε πολύ είναι ένα ακόμη σύνηθες σύμπτωμα καρκίνου των ωοθηκών.
  4. Ακανόνιστες περίοδοι ή πόνος στην πύελο: Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες να έχουν ακανόνιστες περιόδους, αλλά αν η ροή γίνει ξαφνικά πολύ πιο βαριά ή έχετε αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή πυελικό πόνο, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο κολπικού υπερήχου για το ενδεχόμενο καρκίνου της μήτρας, του κόλπου ή των ωοθηκών.
  5. Χρόνιος βήχας: Αν ταλαιπωρείστε από βήχα που διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες και δεν έχετε άλλα συμπτώματα κρυολογήματος ή αλλεργιών, όπως ρινική συμφόρηση, ίσως πρόκειται για πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα. Η λευχαιμία προκαλεί επίσης συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της βρογχίτιδας ή σοβαρού κρυολογήματος. Εάν ο βήχας είναι διαφορετικός απ’ ότι συνήθως ή αν συνοδεύεται από φλέματα με αίμα, πρέπει να δείτε αμέσως γιατρό. Μερικοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αναφέρουν πόνο στο στήθος που εκτείνεται ως τον ώμο ή κάτω από τον βραχίονα.
  6. Πόνος στο στομάχι ή ναυτία: Η αναστάτωση στο στομάχι είναι πολύ κοινή και σπάνια οφείλεται σε καρκίνο. Αν όμως έχετε επίμονες κράμπες ή νιώθετε μόνιμη ναυτία που δεν υποχωρεί, δείτε γιατρό. Μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό όπως το έλκος, αλλά και για λευχαιμία ή καρκίνο του οισοφάγου, του ήπατος, του παγκρέατος ή του παχέος εντέρου.
  7. Πυρετός: Αν εκδηλώνετε συχνά πυρετό ή δέκατα χωρίς να έχετε άλλα συμπτώματα, ίσως πρόκειται για πρώιμο σημάδι λευχαιμίας, δηλαδή καρκίνου στο αίμα που προκαλεί την παραγωγή μη φυσιολογικών λευκών αιμοσφαιρίων, υπονομεύοντας τις ικανότητες του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις και εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό.
  8. Δυσκολία στην κατάποση: Ένας πονόλαιμος δυσκολεύει την κατάποση, αλλά αν επιμένει για εβδομάδες ή επιδεινώνεται, επισκεφθείτε γιατρό. Πρόκειται για κοινό σημάδι καρκίνου του λάρυγγα ή το στομάχου, αλλά και πρώιμο σημάδι καρκίνου του πνεύμονα.
  9. Μελανιές στο δέρμα: Αν παρατηρήσετε μελανιές στο δέρμα χωρίς να έχετε χτυπήσει, ειδικά σε περίεργα σημεία, όπως τα χέρια ή τα δάχτυλα, μπορεί να είναι σύμπτωμα λευχαιμίας. Ο λόγος είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η λευχαιμία επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο και δημιουργεί θρόμβους.
  10. Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η ανεξήγητη απώλεια βάρους και οι αλλαγές στην όρεξη αποτελούν ενδείξεις πολλών μορφών καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ήπατος και του εντέρου, είναι όμως πολύ κοινές στη λευχαιμία και το λέμφωμα.
  11. Επίμονη κούραση: Όλοι έχουμε μέρες που νιώθουμε ότι έχει στερέψει η ενέργειά μας, αλλά μετά από ένα καλό ύπνο νιώθουμε αναζωογονημένοι. Αν νιώθετε κούραση σε καθημερινή βάση για πάνω από ένα μήνα και παράλληλα λαχανιάζετε εύκολα, δείτε γιατρό. Οι μορφές καρκίνου που προκαλούν κούραση είναι η λευχαιμία και το λέμφωμα.
  12. Χρόνιοι πονοκέφαλοι: Αν στο παρελθόν δεν υποφέρατε από πονοκεφάλους και ημικρανίες, αλλά πλέον έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, ίσως πρόκειται για σύμπτωμα καρκίνου του εγκεφάλου, ο οποίος οφείλεται στην πίεση που ασκεί ο όγκος στα νεύρα.
  13. Αίμα στα κόπρανα: Το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε πρόβλημα στις αιμορροΐδες. Μπορεί όμως να είναι ένδειξη καρκίνου στο παχύ έντερο. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου προσβάλλει συνήθως τους άνω των 50. Σε κάθε περίπτωση το αίμα στα κόπρανα χρήζει διερεύνησης.
  14. Αλλαγές στο δέρμα: Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου αλλά και από τις πιο δύσκολες στην έγκαιρη διάγνωση. Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για πανάδες, ελιές ή σημάδια γήρανσης. Αν παρατηρήσετε μια ελιά να γίνεται πιο σκούρα ή να μεγαλώνει, πρέπει να την ελέγξετε. Το μελάνωμα είναι πιο εύκολο να το αναγνωρίσει κάποιος, επειδή προκαλεί ανώμαλους σκουρόχρωμους σχηματισμούς. Είναι σπανιότερο αλλά πιο θανατηφόρο από τους άλλους δερματικούς καρκίνους.
  15. Πληγές ή πόνος στο στόμα: Μια πληγή που θεραπεύεται μόνη της δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Αν η πληγή δεν κλείνει ή έχετε επίμονο πόνο, λευκά ή κόκκινα σημάδια στα ούλα ή τη γλώσσα, οίδημα ή μούδιασμα της γνάθου, μπορεί να είναι σημάδια καρκίνων του στόματος. Εάν επιμένουν για πάνω από δύο εβδομάδες, δείτε γιατρό.

Πηγή: onmed.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ