5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για το άγχος σου

5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για το άγχος σου

Tο άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, όμως υπάρχουν στιγμές που ξεφεύγει από αυτά τα όρια και χρήζει επιπλέον φροντίδας.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα που, στην ουσία, “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου”. Παρακάτω, μπορείς να δεις τα πιο σοβαρά από αυτά, ενώ σημειώνουμε το πόσο σημαντικό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για να καθορίσεις το καλύτερο σχέδιο δράσης για την προσωπική σου κατάσταση.

1. Έχεις χάσει την όρεξη σου

Όταν τα συναισθήματά σου είναι τόσο σοβαρά που σου έχουν “κόψει” την όρεξη, αντιμετωπίζεις κάτι περισσότερο από το τυπικό άγχος. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η απώλεια της όρεξης εκτείνεται πολύ πέρα ​​από το επεισόδιο άγχους και συνεχίζεται σε όλη την ημέρα σου», λέει ο Jamie Bacharach, διπλωματούχος ιατρικός βελονιστής.

Τα σώματά μας απαιτούν ενέργεια με τη μορφή θερμίδων για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τη μέρα μας χωρίς να καταρρεύσουμε, λέει ο Bacharach. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια της όρεξης είναι επικίνδυνη. Αν σταματήσεις να τρως, το σώμα σου δεν θα λάβει τα καύσιμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

2. Έχεις πρόβλημα με τον ύπνο

Αν σκέφτεσαι το θέμα που σου προκαλεί άγχος το βράδυ σε βαθμό που καθιστά δύσκολο να κοιμηθείς, σε κάνει να ξυπνάς στη μέση της νύχτας ή διαταράσσει τις συνήθεις συνήθειες ύπνου σου, ο Bacharach λέει ότι είναι πιθανόν να βιώνεις σοβαρή διαταραχή άγχους.

«Ο υγιής ύπνος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός υγιεινού τρόπου ζωής για αυτό σε περίπτωση που το άγχος σου διαταράσσει τον ύπνο σου, είναι αναγκαία η επαγγελματική συμβουλή», λέει ο γιατρός.

3. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά στη δουλειά σου

Όλοι αντιμετωπίζουν διάφορα είδη άγχους σε τακτική βάση. «Αλλά η ικανότητά μας να βάλουμε αυτά τα συναισθήματα στην άκρη και να επικεντρωθούμε στην εργασία και άλλες ευθύνες, είναι κρίσιμη για την υγεία μας», λέει ο Bacharach στο Considerable .

Αν διαπιστώσεις ότι τα συναισθήματα άγχους σου, διαταράσσουν την εστίασή σου στη δουλειά, όπως λέει, το άγχος σου δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ως τυπικό.

4. Δεν θέλεις να βγεις έξω από το σπίτι

Η νευρικότητα είναι δύσκολη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ικανοί να υποφέρουν από μια επίθεση άγχους χωρίς σημαντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος να αντιμετωπιστεί μια επίθεση άγχους είναι τόσο σοβαρός, που περιορίζει τους ανθρώπους στα σπίτια τους, τα οποία αντιπροσωπεύουν ένα είδος «ζώνης ασφαλείας» όπου θεωρούν απίθανο να δημιουργηθούν αγχωτικές καταστάσεις.

Εάν δεν είσαι σε θέση να βγεις έξω από το σπίτι για να κάνεις την τυπική ρουτίνα σου, θα μπορούσες να υποφέρεις από άγχος που είναι πολύ πιο σοβαρό από τα τυπικά συμπτώματα και θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

5. Βιώνεις κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούν να εκδηλωθούν πιο σοβαρές διαταραχές άγχους. Θα το γνωρίζεις εάν αντιμετωπίζεις επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, καθώς παράγουν έντονα συναισθήματα φόβου που μπορεί συχνά να είναι εξουθενωτικά.

Σύμφωνα με το Healthline, αυτός ο ακραίος φόβος συνήθως συνοδεύεται από γρήγορους καρδιακούς παλμούς, εφίδρωση, κούραση, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, ναυτία και φόβο θανάτου ή απώλειας ελέγχου. Οι κρίσεις πανικού, αν και εξαιρετικά τρομακτικές, μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: womenonly.gr