Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Μπαχαρικά και βότανα εναντίον του κρυολογήματος

Οι σούπες, τα ζεστά, η βιταμίνη C,  είναι λίγο-πολύ γνωστά… γιατροσόφια που αντιμετωπίζουν το κρυολόγημα. Τι θα λέγατε, όμως, για ένα ρόφημα με κουρκουμά, τζίντζερ ή γεύμα με κόκκινο πιπέρι; 

Τα πρώτα κρύα φέρνουν μαζί τους γρίπες και κρυώματα και θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας κατάλληλα ώστε να αποφύγετε αυτή την ταλαιπωρία και φυσικά να μην χάνετε προπονήσεις. Αρκεί μοναχά ένα άτομο να φτερνιστεί ή να βήξει σε κοντινή απόσταση για να ανακαλύψετε την επόμενη μέρα πως είστε και εσείς άρρωστοι.

Είναι σημαντικό να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να αποφύγετε την έκθεση στα μικρόβια. Είναι αυτονόητο πως o επαρκής ύπνος βοηθά, όπως και η κατανάλωση πολλών υγρών, οι βιταμίνες και η άσκηση. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραγνωρίσετε την σημασία της σωστής διατροφής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι σούπες και οι ζωμοί λαχανικών ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των γευμάτων που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας προστατέψουν από τα να πέσετε στο κρεβάτι.

Καλές επιλογές είναι επίσης τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα λεμόνια και οι φρέσκιες πιπεριές. Αλλωστε η βιταμίνη αυτή είναι γνωστό πως συμβάλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Αλλά αυτά είναι γνωστά. Υπάρχουν, ωστόσο, και μπαχαρικά και βότανα εκτός από τα αφεψίματα,  που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και είναι καλό να τα χρησιμοποιαίτε  στην μαγηρική σας, προκειμένου να “χτυπάτε” το κρυολόγημα.

Δείτε μερικά από αυτά:

Κουρκουμάς:

Για χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν σπιτικό φάρμακο για το κρυολόγημα. Η κιτρινόριζα (η δεύτερη ονομασία του) αποτελεί ένα καλό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά το κρύωμα και καταπραΰνει τον βήχα και θεωρείται αντιφλεγμονόδες. Ανακατέψτε σε ένα φλιτζανάκι του καφέ μισή κουταλιά κουρκουμά  με ζεστό νερό και πιείτε το.

Πιπερόριζα (τζίντζερ):

Το φυτικό τσάι με γεύση λεμόνι ή πιπερόριζα αποτελείμια καλή επιλογή ροφήματος ώστε να καταπολεμήσετε την γρίπη και το κρυολόγημα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χωνευτικό, καθαρτικό, αναλγητικό, αντιεμετικό, αντιπυρετικό, αντισηπτικό, αφροδισιακό, βακτηριοκτόνο, θερμαντικό

Κόκκινο πιπέρι:

Βοηθά στην ανάπτυξη αντίστασης στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος. Χρησιμοποιείστε το στο γεύμα σας σε μικρή ποσότητα ώστε να σας βοηθήσει στην αποσυμφόρηση. Θα… αναπνέυσετε.

Γλυκόριζα:

Υπάρχουν πολλά βότανα από αυτά που βοηθούν στην καταπολέμηση του κρυώματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γλυκόριζα. Η γλυκόριζα επιδεικνύει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, παρόμοια με της κορτιζόνης. Είναι ότι πρέπει για το αναπνευστικό.

Μάραθος:

Eίναι βότανο με σπουδαία αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση. Το αιθέριο έλαιο του Μάραθου χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, βρογχίτιδες, ως τονωτικό των νεύρων και για μείωση του στρες.

Πηγή:itrofi.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ