Αυτά είναι τα οφέλη από το πόσιμο ζεστό νερό

Αυτά είναι τα οφέλη από το πόσιμο ζεστό νερό

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε το πρωινό μας με ένα φρέσκο, ζεστό φλιτζάνι καφέ ή τσάι για να ζεστάνουμε το σώμα μας μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι.

Όταν πίνουμε νερό, συνήθως το προτιμάμε κρύο, αλλά σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, κάνουμε λάθος. Η τακτική κατανάλωση ζεστού νερού, ειδικά το πρωί, μπορεί να ενισχύσει την πέψη και να μειώσει τα μεταβολικά απόβλητα που πιθανόν έχουν δημιουργηθεί στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι γιατροί συχνά συνιστούν να πίνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό το πρωί, συνήθως ανακατεμένο με πλούσιο σε πολυφαινόλες λεμόνι ή με τσάι που μειώνει τη δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό. Η κατανάλωση ζεστού νερού αυξάνει τη σύσφιξη των εντέρων, γεγονός που βελτιστοποιεί τις κενώσεις. Σε αντίθεση με το ζεστό νερό, το επεξεργασμένο κρύο νερό στερείται πολλών βασικών ορυκτών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα για τον πεπτικό σωλήνα κατά την κατανάλωση ενός γεύματος. Ενώ το πόσιμο ζεστό νερό μπορεί να μην έχει και την τέλεια γεύση, παρουσιάζει σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, τα παρακάτω οφέλη για τον οργανισμό:

Βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών

Αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείροντας τη διαδικασία εφίδρωσης, η οποία είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός εξαλείφει τις τοξίνες. Όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση μαζί με λεμόνι, το ζεστό νερό βοηθά στην εξισορρόπηση όλων των όξινων τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά. Αντίστοιχα, αν προτιμάτε το πράσινο τσάι, θα μειώσετε ευκολότερα τη δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Ενισχύει την πέψη

Το νερό και άλλα υγρά βοηθούν στη διάσπαση του φαγητού στο στομάχι και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Το ζεστό νερό θα σας βοηθήσει να σπάσετε τις τροφές ακόμη πιο γρήγορα, καθιστώντας την αφομοίωσή τους ευκολότερη. Το πόσιμο κρύο νερό κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα μπορεί στην πραγματικότητα να σκληρύνει τα έλαια που περιέχονται στα τρόφιμα και ως εκ τούτου, να δημιουργήσει ένα στρώμα λίπους στο έντερο. Η προσθήκη πάγου στο επεξεργασμένο κρύο νερό θα το απογυμνώσει από τα φυσικά μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αναφέρουν οι επιστήμονες. Το ζεστό νερό έχει επίσης αγγειοδιασταλτική δράση που σημαίνει ότι διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και διεγείρει τη ροή του αίματος ώστε να φτάσει γρηγορότερα στο έντερο βοηθώντας την πεπτική διαδικασία.

Μετριάζει τη δυσκοιλιότητα

Είτε λίγο είτε πολύ, όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή υποφέρει από αυτή. Μια από τις αιτίες της είναι και η έλλειψη νερού στο σώμα. Το πόσιμο ζεστό νερό το πρωί με άδειο στομάχι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου και να βοηθήσει τη δυσκοιλιότητα, ενώ διασπά τα τρόφιμα καθώς περνούν ομαλά μέσα από τα έντερα. Είναι από τις πιο φυσικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα.

Ανακουφίζει τον πόνο

Το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει και στην ανακούφιση των διαφόρων πόνων όπως πχ. από την εμμηνόρροια έως τους πονοκεφάλους. Η θερμότητα έχει μια κατευναστική και καταπραϋντική επίδραση στους κοιλιακούς μύες, ανακουφίζοντας από κράμπες και μυϊκούς σπασμούς. Λίγο ζεστό νερό πριν πάτε για ύπνο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα.

Βοηθά στην απώλεια κιλών

Το ζεστό νερό αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού. Η αύξηση του ρυθμού μεταβολισμού επιτρέπει στο σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες και βοηθά την γαστρεντερική οδό και τα νεφρά να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα. Από μόνη της η κατανάλωση ζεστού νερού δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος, αλλά βοηθάει στη διαδικασία.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Οι αποθέσεις λίπους στο σώμα εξαλείφονται μαζί με διάφορες επιβλαβείς συσσωρεύσεις στο νευρικό σύστημα όταν πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό, προσθέτουν οι ειδικοί. Απομακρύνει τις τοξίνες που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα και στη συνέχεια ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Η εξασφάλιση της χαλάρωσης των μυών θα εξαλείψει την κακή κυκλοφορία και τη ροή του αίματος.

Καθυστερεί την πρόωρη γήρανση

Η παρουσία τοξινών στο σώμα μπορεί να οδηγήσει στη γήρανση πιο γρήγορα, αλλά το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του σώματος από αυτές τις τοξίνες, ενώ επιδιορθώνει τα κύτταρα του δέρματος, αυξάνοντας την ελαστικότητά τους.

Ανακουφίζει τη ρινική συμφόρηση

Η ζεστασιά του ζεστού νερού δημιουργεί ατμό. Παίρνοντας μια βαθιά εισπνοή αυτού του ατμού, ενώ κρατάτε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσουν οι φραγμένοι κόλποι ή και να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο που συχνά προκαλούν. Δεδομένου ότι υπάρχουν βλεννογόνοι στο λαιμό και στον άνω κορμό, το πόσιμο ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει να ζεσταθούν οι περιοχές αυτές και να μαλακώσει ο πονόλαιμος που προκαλείται από τη συσσώρευση βλέννας. Η θερμοκρασία των υγρών που πίνουμε μπορεί ενδεχομένως να κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε και αντιμετωπίζουμε ορισμένα συμπτώματα της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες.

Μπορεί οι διάφορες παραδοσιακές ιατρικές να συστήνουν να ξεκινάμε την ημέρα με ένα ποτήρι ζεστό νερό επειδή θεωρούν ότι προσφέρει τα προαναφερόμενα οφέλη για την υγεία, ωστόσο, δεν ισχύει ότι όσο πιο ζεστό, τόσο το καλύτερο. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τις συστάσεις τους, διατηρήστε το πόσιμο νερό σε μέγιστη θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου για να αποφύγετε την καταστροφή των επιθηλιακών κυττάρων στο στόμα και το λαιμό.

Πηγή:itrofi.gr