Πέντε πράγματα που κάνουν την περίοδό σου πιο επίπονη

Πέντε πράγματα που κάνουν την περίοδό σου πιο επίπονη

Οι κράμπες περιόδου συχνά θεωρούνται αναπόφευκτες, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος ζωής και η διατροφή σας μπορεί να τις κάνουν πιο επώδυνες. Αν η δυσφορία που νιώθετε κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι μεγάλη, δείτε αν κάτι από τα παρακάτω μπορεί να την επιδεινώνει:

Πέντε πράγματα που κάνουν την περίοδό σου πιο επίπονη

Πίνετε αλκοόλ

Ακόμα κι αν αρχικά αισθάνεστε ότι ένα ποτήρι κρασί μπορεί να βοηθήσει με τους πόνους της περιόδου σας, το αλκοόλ δεν είναι φίλος σας τις συγκεκριμένες μέρες του μήνα. Το αλκοόλ κάνει κατακράτηση υγρών, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και φλεγμονή. Μπορεί επίσης να καταστρέψει την παροχή μαγνησίου και νερού από το σώμα σας, τα οποία είναι σημαντικά για την ανακούφιση της κράμπας.

Καταναλώνετε πολύ αλάτι

Το αλάτι έχει παρόμοια δράση με το αλκοόλ, καθώς μπορεί να αυξήσει το φούσκωμα και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε μεγαλύτερη φλεγμονή και πόνο.

Πίνετε πολύ καφέ

Επειδή η καφεΐνη συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία μας και αυξάνει την ένταση σε όλο το σώμα, αυτό μπορεί να αυξήσει τον πόνο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Εάν καταναλώνετε πολλούς καφέδες την ημέρα, σκεφτείτε να τους μειώσετε ή ακόμα και να τους κόψετε εντελώς για να δείτε αν αυτό σας βοηθάει.

Κάνετε καθιστική ζωή

Τα οφέλη της άσκησης για τους πόνους της περιόδου είναι πολλαπλά. Σας βοηθάει να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε το στρες, πράγμα που βελτιώνει τον ύπνο σας και κατά συνέπεια μειώνει κάθε είδους πόνο. Ελαφριές ασκήσεις όπως η γιόγκα και η πιλάτες απαλύνουν τις κράμπες τις δύσκολες αυτές ημέρες.

Υπάρχει ιατρική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρούς πόνους περιόδου, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν γιατρό ώστε να σας κατευθύνει αν τελικά αντιμετωπίζετε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Γυναικολογικά θέματα όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα αλλά και οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσουν πόνους. Αλλά και μη γυναικολογικά θέματα όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn αλλά και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να κρύβονται πίσω από τους πόνους περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση αν οι πόνοι σας κρατούν μακριά από τις καθημερινές σας δραστηριότητες, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους ανακούφισης και να διερευνήσετε μαζί τις αιτίες που τους δημιουργούν.

Πηγή:topontiki.gr