Καούρες: Οι τροφές που επιδεινώνουν το πρόβλημα και αυτές που το ανακουφίζουν

Καούρες: Οι τροφές που επιδεινώνουν το πρόβλημα και αυτές που το ανακουφίζουν

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από καούρες. Ο σύγχρονος και αγχώδης τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας επιλογές επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τροφές που αν τις αποφύγουμε μπορούμε να μειώσουμε τις ενοχλήσεις, καθώς επίσης και κάποιες τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Στο βιβλίο «NOTES για Διατροφή @ Ευζωία», ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Σφλώμος αναφέρει αναλυτικά ποιες είναι αυτές.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι :

οινοπνευματώδη

καφείνη

ποτά με ανθρακικό οξύ (αεριούχα) συμπεριλαμβανομένου νερού και μπίρας

ζάχαρη και τεχνητές γλυκαντικές ύλες

αλάτι

τηγανητά

πολυεπεξεργσμένα – έτοιμα φαγητά (junk food)

πικάντικα τρόφιμα (μπαχαρικά – καρυκεύματα)

τομάτες

σκόρδα – κρεμμύδια

λιπαρά τρόφιμα

εσπεριδοειδή

δυόσμος – μέντα (χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα)

τα γαλακτοκομικά κυρίως αυτά που έχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη (όχι όμως εξίσου σε όλα τα άτομα)

Οι τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση:

Κεφίρ και γιαούρτι

ζυμωμένα λαχανικά

μηλόξυδο

λάδι καρύδας

αγκινάρες

αγγούρια

άγριος τόνος και σολομός

ακατέργαστο τυρί αγελαδινού γάλακτος

μέλι

ζωμός οστών

πράσινο τσάι kombucha

γάλα καρύδας

πράσινα φυλλώδη λαχανικά

σπαράγγια

κολοκύθι και άλλα γλυκοκολόκυθα

υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο

αμύγδαλα

Για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνιστάται ακόμη να κοιμάστε στο πλάι με ανασηκωμένο κεφάλι, να ελέγξετε το στρες, να γυμνάζεστε και να μην καπνίζετε.

Με πληροφορίες από το βιβλίο ” NOTES για Διατροφή @ Ευζωία”, Κωνσταντίνος Σφλώμος, Εκδόσεις Τσότρας