Κοροναϊός: Στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα εκτός Ασίας – Κολλάει στα 2 μέτρα λέει Κινέζος ειδικός

Κοροναϊός: Στη Γερμανία το πρώτο κρούσμα εκτός Ασίας – Κολλάει στα 2 μέτρα λέει Κινέζος ειδικός

Το πρώτο εκτός Ασίας κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο με τον νέο κοροναϊό βρέθηκε στη Γερμανία. Πρόκειται για  33χρονο Γερμανό  εργαζόμενο  της εταιρίας Webasto.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου. Ταυτόχρονα ελέγχονται περίπου 40 ακόμη άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή είτε ο ίδιος είτε η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, η οποία επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία κατά το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου. Η γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής της στην Κίνα, αλλά διαγνώσθηκε μόλις στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από την Γερμανία βρισκόταν ακόμη και χθες στην εργασία του.

Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί η εκτίμηση του ότι ο κορονάιος μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων. Σύμφωνα με τον Λι Σινγκουάνγκ, ειδικός της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας:

«Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας ‘στενές’ εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων –η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ’ αυτή την απόσταση».

Ο ειδικός επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.

Σήμερα, 4.547 κινέζοι υπήκοοι είναι μολυσμένοι από τον νέο κοροναϊό. Απ’ αυτά τα κρούσματα, 106 ήταν θανατηφόρα. Κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις κινεζικές επαρχίες, περιλαμβανομένων αυτών του Πεκίνου και της Σαγκάης.