Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται – Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται – Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες εκτός Κίνας.

Ο Covid-19 ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, θηλαστικά, καμήλες, μυρμηγκοφάγοι κ.α.). Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα είναι:
Άτυπη πνευμονία
Πυρετός
Καταβολή
Ξηρός Βήχας
Δύσπνοια
Λεμφοπενία
Παράταση χρόνου προθρομβίνης
Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση
Αμφοτερόπλευρα διηθήματα
Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου

Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.

Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Μέτρα προστασίας απέναντι στη νόσο COVID-19

  • Καθαρίζετε τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα, ή να τα πλένετε καλά με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα σκοτώνει τους ιούς.
  • Διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίεται. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεταιι ψεκάζει μικρά σταγονίδια υγρού από την μύτη ή το στόμα τους που μπορεί να περιέχουν τον κορωνοϊό.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες και μπορεί από εκεί να μεταφέρουν τον ιό στα μάτια, την μύτη, ή το στόμα σας. Από εκεί, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας ακολουθείτε καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει να καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας με τον λυγισμένο αγκώνα, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Μείνετε στο σπίτι εάν αισθάνεστε αδιαθεσία. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.