Ποιες τροφές αποτελούν φυσικές πηγές ασπιρίνης

Ποιες τροφές αποτελούν φυσικές πηγές ασπιρίνης

Οταν γίνεται λόγος για ασπιρίνη, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ένα άσπρο στρογγυλό χάπι για τον πόνο. Η ασπιρίνη είναι γνωστό πως προστατεύει από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, είναι ένα πολύ καλό αντι-πηκτικό του αίματος. Ομως, αυτό το λευκό στρογγυλό χάπι δεν είναι η μοναδική πηγή της ασπιρίνης. Μπορούμε να καλύψουμε σημαντικές ποσότητες ασπιρίνης από τις τροφές που τρώμε κάθε μέρα.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι καλύτερες πηγές τροφίμων από τα οποία μπορούμε να πάρουμε την ημερήσια δόση ασπιρίνης, χωρίς να πάρουμε παράλληλα τις τυχόν παρενέργειές της.

Mήλα
Τα μήλα είναι μία από τις καλύτερες πηγές φυσικών σαλικυλικών. Τα σαλικυλικά είναι το θεμέλιο της ασπιρίνης. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια πηγή φυτικών ινών, που είναι χρήσιμες για τη μείωση της φλεγμονής και ταυτόχρονα βοηθούν τους ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα άτομα που έχουν επιβιώσει από καρδιακή προσβολή θα πρέπει να έχουν μία ημερήσια δόση ασπιρίνης για να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Η ασπιρίνη σε καθημερινή βάση μειώνει τον κίνδυνο κατά 20%. Εχουν υπάρξει μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη έχει επίσης ευεργετική επίδραση ενάντια στο άγχος και το στρες, ειδικά στους ανθρώπους που έχουν πονοκέφαλο με ιδιαίτερη ένταση. Προσοχή όμως: Ανθρωποι με στομαχικά ή γαστρεντερικά προβλήματα απαγορεύεται αυστηρά να πάρουν ασπιρίνη. Μπορούν, όμως, να φάνε μήλα.

Γκρέιπ φρουτ
Το γκρέιπ φρουτ είναι από τα καλύτερα φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους και να χάσουν βάρος. Είναι, επίσης, μια μεγάλη πηγή σαλικυλικού οξέος, που είναι δραστικό συστατικό της ασπιρίνης. Οι άνθρωποι που έχουν φραγμένες αρτηρίες, λόγω πλάκας που αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες από τις ελεύθερες ρίζες και της «κακής» χοληστερόλης (LDL) θα πάρουν πολλά οφέλη για την υγεία τους από το γκρέιπ φρουτ.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι, επίσης, μία σούπερ τροφή, που είναι γεμάτη από φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό πως κάνουν καλό στην καρδιά, καθώς επίσης πως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το σπανάκι, είναι επίσης μία από τις τροφές που είναι πλούσιες σε σαλικυλικό οξύ, που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της πήξης του αίματος, που θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βότανα
Βότανα όπως η πάπρικα, ο άνηθος, η ρίγανη, το θυμάρι και η κουρκούμη είναι το είδος των μπαχαρικών που θα βρείτε συνήθως στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Χρησιμεύουν ως ενισχυτές τροφίμων για να βοηθήσουν να βγει η γεύση. Περισσότερο από τη γεύση, όμως, τα βότανα αυτά είναι πλούσια σε σαλικυλικό οξύ που είναι χρήσιμο για ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ανανάς
Ο ανανάς είναι ένα από τα τροπικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Η έρευνα δείχνει ότι ο ανανάς είναι επίσης σημαντικός για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα. Πλέον, έχει αποδειχθεί ότι αυτό το γλυκόξινο φρούτο είναι επίσης πολύ καλό για την πρόληψη των θρόμβων του αίματος, λόγω της ύπαρξης του σαλικυλικού οξέος.

Η ασπιρίνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας αν βρίσκεστε σε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι καλύτερα να είστε σε συνεννόηση με το γιατρό σας αν πρόκειται να κάνετε καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη. Αν υπάρχει έστω και ο παραμικρός κίνδυνος να υποφέρετε από παρενέργειες με την πρόσληψή της, ο πιο καλός τρόπος να προμηθευτείτε την ασπιρίνη που χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι να την πάρετε μέσω φυσικών πηγών, δηλαδή μέσω των τροφών.
Πηγή:ygeiasdromoi.blogspot.gr