Στον κορωνοϊό και το πανδημιακό άγχος οφείλεται η αφύσικη απώλεια μαλλιών σε ασθενείς και όχι μόνο

Στον κορωνοϊό και το πανδημιακό άγχος οφείλεται η αφύσικη απώλεια μαλλιών σε ασθενείς και όχι μόνο

Νέα στοιχεία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ζωή μας.

Ο κορωνοϊός εκτός από την σωματική μας υγεία «απειλεί» και την ψυχική, αφού στη ζωή μας  κυριαρχεί ο φόβος, το άγχος για τις οικονομικές συνέπειες, σε συνδυασμό  με τη καραντίνα και όλους αυτούς τους περιορισμούς που ισχύουν στη ζωή μας την περίοδο της πανδημίας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες το έχουν ονομάσει «πανδημιακό» άγχος και σε αυτό οφείλεται, όπως υποστηρίζει ομάδα Αμερικανών ερευνητών, η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που διαμαρτύρονται-ανησυχούν για την απώλεια μαλλιών και μάλιστα σε αφύσικες ποσότητες τριχών, καθώς, επίσης, στα φρύδια, τα βλέφαρα και το υπόλοιπο σώμα.

Σύμφωνα με την έρευνα τους, που δημοσιεύτηκε στους «Times New York» εξετάστηκαν τα συμπτώματα που εξακολουθούν μετά την Covid-19, από τους 1.567 αναρρώσαντες που απάντησαν, οι 423 ανέφεραν ασυνήθιστα μεγάλη απώλεια τριχών. Η επικεφαλής του δερματολογικού τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Ν.Υόρκη δρ Έμα Γκούτμαν-Γιάσκι ανέφερε ότι αρκετά μέλη του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, έχουν παράπλευρες απώλειες στις τρίχες τους, καθώς ζουν σε συνθήκες άγχους, σε παρατεταμένα ωράρια, μακριά από τις οικογένειες τους.

Παρότι οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι με ποιο ακριβώς τρόπο το στρες ρίχνει τελικά τις τρίχες, πιθανολογούν ότι  εμπλέκεται η ορμόνη του στρες κορτιζόλη, όταν βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα.

Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν, μεταξύ άλλων, υγιεινή διατροφή, λήψη βιταμινών και τεχνικές χαλάρωσης (μασάζ, γιόγκα, διαλογισμό κ.α.) ή ψυχοθεραπεία.