7 συμβουλές για ανακούφιση από τις μυκητιακές λοιμώξεις του κόλπου

7 συμβουλές για ανακούφιση από τις μυκητιακές λοιμώξεις του κόλπου

Οι κολπικές λοιμώξεις που οφείλονται σε μύκητες είναι μια σειρά από ιατρικές παθήσεις που μπορεί να προκληθούν από διάφορα είδη μικροοργανισμών που επιβιώνουν στην ευαίσθητη περιοχή μιας γυναίκας.

Η πιο κοινή αιτία είναι ο πολλαπλασιασμός του μύκητα Candida Albicans, ένα είδος μύκητα που αναπτύσσεται εύκολα σε υγρό και ζεστό περιβάλλον.Η κατάσταση αυτή είναι άβολη για κάθε γυναίκα καθώς προκαλεί συμπτώματα όπως φαγούρα, ευώδεις κολπικές εκκρίσεις και ερυθρότητα των κολπικών χειλιών.Και σαν να μην έφτανε αυτό, μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσει και άλλα δύσφορα συμπτώματα όπως πόνο, ερεθισμό και δυσκολία κατά την ερωτική συνεύρεση.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μερικές συμβουλές και φυσικές θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να ελέγξετε τα συμπτώματά σας και να εξαλείψετε τη λοίμωξη και είναι οι ακόλουθες:

Να διατηρείτε την περιοχή στεγνή
Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από κολπικούς μύκητες, αναπτύσσονται πιο εύκολα σε πολύ υγρό περιβάλλον. Προσπαθήστε να διατηρείτε στεγνή την εξωτερική περιοχή του κόλπου σας, φροντίζοντας να σκουπίζεστε καλά μετά το ντους ή όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα. Να θυμάστε ότι αυτή η ευαίσθητη περιοχή δημιουργεί τη δική της φυσική λίπανση η οποία αποτρέπει κινδύνους λοιμώξεων. Αυτή η υγρασία θα πρέπει να παραμένει άθικτη καθώς τυχόν αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ασθένειας.

Να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα
Το ύφασμα από το οποίο είναι κατασκευασμένο το εσώρουχό σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των παθήσεων. Το ύφασμα που απορροφά την υγρασία και εμποδίζει την περιοχή να αναπνεύσει, μετατρέπεται σε σημείο καλλιέργειας για τους μύκητες. Συνιστώνται ιδιαίτερα τα βαμβακερά εσώρουχα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και την πρόληψη της υπερβολικής υγρασίας και θερμότητας.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε βρεγμένο μαγιό αφού βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα επειδή όσο περισσότερο περιμένετε για να αλλάξετε τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να παρουσιάσετε κάποιο είδος μόλυνσης. Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε να φοράτε άνετα ρούχα, ειδικά αν παρουσιάζετε συμπτώματα καντιντίασης.

Βελτιώστε τις συνήθειες της προσωπικής σας υγιεινής
Η καθημερινή υγιεινή αποτελεί βασικό κομμάτι της καλής υγείας του κόλπου. Να πλένετε την περιοχή δυο φορές την ημέρα με ένα ήπιο, σαπούνι χωρίς άρωμα. Φροντίστε να διατηρείτε το εσώρουχό σας καθαρό και στεγνό, ειδικά αν παρατηρήσετε υπερβολική ποσότητα κολπικών εκκρίσεων. Επίσης φροντίστε να καθαρίζεστε από μπροστά προς τα πίσω όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε την εξάπλωση των βακτηρίων και των μυκήτων.

Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή
Οι μυκητιακές λοιμώξεις, φυσικά, δεν αποτελούν κάποια εξαιρετικά σοβαρή πάθηση αλλά καλό είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή όταν βρίσκεστε ακόμη στην ανάρρωση. Αν κάνετε σεξ χωρίς να καταπολεμήσετε πρώτα το μύκητα τότε η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο. Και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ακόμη και στο σύντροφό σας.

Μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά
Η χρήση αρωμάτων, αποσμητικών και άλλων αρωματικών προϊόντων στην ευαίσθητη περιοχή σας, επηρεάζει τη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου και προωθεί την ανάπτυξη των μυκήτων. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα δεν είναι συμβατές με το pH του κόλπου και έχουν την τάση να προκαλούν επιβλαβείς ανισορροπίες.

Αγνό γιαούρτι
Το αγνό γιαούρτι είναι πλούσιο σε ζωντανούς οργανισμούς και σε φυσικά οξέα που ρυθμίζουν το φυσικό pH του κόλπου. Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες ενάντια στην καντιντίαση και στις βακτηριακές λοιμώξεις καθώς τα καλά βακτήρια έχουν τη δυνατότητα να προλαμβάνουν τις αρνητικές δράσεις που προκαλούν οι κακοί μικροοργανισμοί. Για την επίλυση αυτής της πάθησης, σας προτείνουμε να καταναλώνετε μια μερίδα γιαούρτι την ημέρα. Μπορείτε επίσης να το εφαρμόζετε τοπικά στην εξωτερική περιοχή του κόλπου.

Κάντε πλύσεις με μηλόξυδο
Οι αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες του μηλόξυδου είναι χρήσιμες για την καταπολέμηση των μικροοργανισμών που προκαλούν αυτό το είδος λοίμωξης. Τα οξέα ρυθμίζουν το pH του κόλπου και μεταβάλλουν το περιβάλλον που χρειάζονται οι μύκητες για να αναπτυχθούν. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση της φαγούρας, της ερυθρότητας και στην υπερβολική παραγωγή κίτρινων εκκρίσεων.

Υλικά
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο (20 mL)
1 λίτρο ζεστό νερό

Εκτέλεση
Διαλύετε το μηλόξυδο στο ζεστό νερό και χρησιμοποιείτε το διάλυμα για να πλύνετε την εξωτερική περιοχή του κόλπου.Επαναλαμβάνετε δυο φορές την ημέρα μέχρι να εξαλειφθεί η λοίμωξη.

Όλες οι συμβουλές που αναφέραμε παραπάνω είναι χρήσιμες και φυσικές για την καταπολέμηση των κολπικών λοιμώξεων που οφείλονται σε μύκητες. Αν μετά από μερικές μέρες της θεραπείας δεν δείτε θετικά αποτελέσματα τότε το καλύτερο είναι να δείτε το γιατρό σας.
Πηγή:meygeia.gr