Η 8ωρη ξάπλα στον καναπέ αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο – Πώς τον μειώνουμε

Η 8ωρη ξάπλα στον καναπέ αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο – Πώς τον μειώνουμε

Υπάρχουν απλά βηματάκια που μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια για την υγεία μας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο AHA Journals στα μέσα του τρέχοντος μήνα, εξέτασε τη σχέση που μπορεί να έχει το παρατεταμένο άνετο καθισιό και τα εγκεφαλικά επεισόδια, σε νεαρά άτομα. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν οι επιστήμονες της American Heart Association, όσοι περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθισμένοι σε έναν καναπέ, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που περιορίζουν την ξάπλα και κάνουν κάποια σωματική άσκηση.

Η έρευνα, που διήρκεσε 12 χρόνια, από το 2000 έως το 2012, πραγματοποιήθηκε σε 143.180 ενήλικες ηλικίας από 40 χρόνων και άνω, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου και καρκίνου και το κάθε ένα άτομο παρακολουθείτο κατά μέσο όρο για 9.4 χρόνια.

Όσοι κάθονταν τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα και είχαν ελάχιστη σωματική δραστηριότητα, είχαν επτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τα άτομα που κάθονταν έως 4 ώρες και έκαναν τουλάχιστον 10 λεπτά άσκησης κάθε μέρα.

«Ο καθιστικός χρόνος επηρεάζει τη γλυκόζη, το μεταβολισμό των λιπιδίων και τη ροή του αίματος, ενώ αυξάνει το ενδεχόμενο εμφάνισης φλεγμονών στο σώμα. Αυτές είναι αλλαγές που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Raed Joundi κατά την εξήγηση των δεδομένων της έρευνας.

Ωστόσο, υπάρχει λύση και είναι απλή. Αυτή είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, έστω και μικρής, όπως το ανέβασμα των σκαλών αντί της χρήσης ασανσέρ. Κατά κανόνα οι ενήλικες πρέπει να κάνουν μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα , ει δυνατός 10΄συνεχόμενα τη φορά, τόσο ώστε να ανεβαίνουν οι παλμοί.