Χάρτινα καλαμάκια: Ακίνδυνα για χρήση από 10 έως 20 λεπτά

Χάρτινα καλαμάκια: Ακίνδυνα για χρήση από 10 έως 20 λεπτά

Η νέα έρευνα που έγινε για τα χάρτινα καλαμάκια έδειξε ότι περιέχουν βλαβερές ουσίες, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος ΘωμαΪδης μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στις υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα καλαμάκια, υποστηρίζοντας ότι αυτή η ομάδα πλαστικών ουσιών έχει αναδειχθεί σε μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες.

Χάρτινα καλαμάκια: Ακίνδυνα για χρήση από 10 έως 20 λεπτά

«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες», ανέφερε ο καθηγητής.

Μιλώντας στη συνέχεια για τη χρήση του ανακυκλωμένου χαρτιού και τις χημικές ουσίες αποκάλυψε: «Έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό και δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί

Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω «μετανάστευσης» από το υλικό στο τρόφιμο, ωστόσο, οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας εμείς καθημερινά χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Οτιδήποτε και να χρησιμοποιήσουμε έχει χημικά.

Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως, δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα για 10 με 20 λεπτά αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκι», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία τόνισε ότι :«όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η μετανάστευση, οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ