Ανέμους 12 μποφόρ και ισχυρές βροχές φέρνει ο μεσογειακός κυκλώνας

Ανέμους 12 μποφόρ και ισχυρές βροχές φέρνει ο μεσογειακός κυκλώνας
Big stormy wave splash and spray over pier and beacon. North of Portugal.

Όπως σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, αναμένεται μέσα στην Παρασκευή να δημιουργηθεί ένα κλειστό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του νοτίου Ιονίου, που θα έχει χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα, δηλ σπειροειδή νέφωση γύρω από ένα «μάτι». Η συνολική διάμετρος του φαινομένου εκτιμάται πως θα είναι 180-200 χλμ.

«Οι προγνώσεις σήμερα (Τετάρτη) μιλάνε για εντάσεις ανέμων στην περιοχή του κυκλώνα 12 μποφόρ- θα τερματίσουν την κλίμακα μποφόρ» υπογράμμισε ο κ. Λαγουβάρδος, προσθέτοντας ότι, από εκεί και πέρα, υπάρχει αβεβαιότητα για την εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα.

«Υπάρχουν τα επικρατέστερα σενάρια να κινηθεί προς Πελοπόννησο και Κυκλάδες και να επηρεάσει μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας χώρας. Υπάρχουν επίσης σενάρια όπου μπορεί να παραμένει στη θαλάσσια περιοχή του νοτίου Ιονίου και να μην επηρεάσει κατοικημένες περιοχές. Καλύτερη εικόνα θα έχουμε την Πέμπτη» είπε σχετικά ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διευκρινίζοντας πως ο μεσογειακός κυκλώνας δημιουργείται στο πλαίσιο της κακοκαιρίας του «Ξενοφώντας», οπότε και δεν θα του δοθεί νέο όνομα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα φαινόμενο περιοδικά σπάνιο, καθώς υπάρχει αναφορά κατά μέσο όρο ενός τον χρόνο σε όλη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος, τα στοιχεία δείχνουν πως, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις, θα είναι από τους ισχυρότερους τα δύο τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, εκ των λέξεων «Mediterranean» και «hurricanes», και η προγνωσιμότητά τους, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι σε γενικές γραμμές μικρή.

Όσον αφορά στον «Ξενοφώντα», η κακοκαιρία συνεχίζεται και την Τετάρτη, πλήττοντας σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας- ενώ τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, σε υψόμετρο άνω των 1.800 μέτρων. Την Πέμπτη οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελoπόννησο) και νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).

Για το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται το Σάββατο νεφώσεις στα βόρεια παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα δυσικά, την Πελοπόννησο, την ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα. Για την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά.

Πηγή:huffingtonpost.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ