Σοκάρουν οι μελέτες για τις βλάβες που αφήνει στους νέους ο κορωνοϊός

Σοκάρουν οι μελέτες για τις βλάβες που αφήνει στους νέους ο κορωνοϊός

Τα ευρήματα γερμανικής έρευνας αφορούν συγκεκριμένες βλάβες.

Η ενημέρωση της Τρίτης από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα «σημαδεύτηκε» από την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα και την δραματική έκκλησή του για μεγαλύτερη προσοχή. Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος  αναφέρθηκε και στους νέους, που αντιμετωπίζουν την πανδημία με κάποια ελαφρότητα, εφιστώντας τους την προσοχή καθώς «Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι πως -παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά- ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».

Μάλιστα, έκανε αναφορά σε μία γερμανική έρευνα που τα ευρήματά της για τις βλάβες που αφήνει ο κορωνοϊός σε νέους και υγιείς ανθρώπους σοκάρουν.

«Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι πως -παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά- ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού. Σε μια πρόσφατη γερμανική έρευνα των τελευταίων ημερών, η οποία μελέτησε με μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό -και μάλιστα οι δύο έγιναν καλά από τον ιό στο σπίτι τους- συγκρίνοντας την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, η οποία φάνηκε με τη μαγνητική.

76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα συναντούμε στο έμφραγμα.

60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς, ενώ κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους

Ισχύει το ίδιο για όλους όσους νοσούν; Θα επιμείνουν τα ευρήματα αυτά για αρκετό καιρό στους ανθρώπους ή σταδιακά θα βελτιωθούν; Δεν το γνωρίζουμε ακόμη, το ψάχνουμε παραπάνω, αυτό είναι η επιστήμη, σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι.

Ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα.Όσοι άνθρωποι τον ξεπερνούν καλό είναι να έχουν μια συστηματική παρακολούθηση με τον γιατρό τους. Είναι ένας ιός που κάνει πολύ συστηματική προσβολή και ακόμη δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα αυτής της ίωσης στην υγεία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο από το 11.30:

ΚΛΕΙΣΙΜΟ