Τι συμβουλεύει η ΕΛΑΣ μετά τις απάτες με sms σε Σέρρες και Ηράκλειο όπου άρπαξαν χιλιάδες ευρώ

Τι συμβουλεύει η ΕΛΑΣ μετά τις απάτες με sms σε Σέρρες και Ηράκλειο όπου άρπαξαν χιλιάδες ευρώ

Τα θύματα έχασαν 18.530 ευρώ και 12.000 ευρώ σε Σέρρες και Ηράκλειο Κρήτης, αντίστοιχα.

Οι επιτήδειοι παραπλανούν τα θύμα τους με sms και μια καλοστημένη απάτη, όπου πέφτουν στην παγίδα τους και δίνουν τους κωδικούς του e-banking.

Συγκεκριμένα, το πρώτο θύμα στις Σέρρες έλαβε sms στο κινητό του τηλέφωνο από τράπεζα και τον ενημέρωνε δήθεν ότι η χρεωστική του κάρτα έχει απενεργοποιηθεί και θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Μάλιστα, για την ενεργοποίηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει το link που του έστελναν στο μήνυμα και οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την ιστοσελίδα της τράπεζας, ζητώντας να εισάγει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού του λογαριασμού (e-banking).

Τι συμβουλεύει η ΕΛΑΣ μετά τις απάτες με sms σε Σέρρες και Ηράκλειο όπου άρπαξαν χιλιάδες ευρώ
Το θύμα ακολούθησε όλη τη διαδικασία και οι επιτήδεια βρήκαν τρόπο να αρπάξουν τους κωδικούς του και να μεταφέρουν τα χρήματα πραγματοποιώντας  4 εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό, συνολικού χρηματικού ποσού 18.530 ευρώ.

Με παρόμοιο τρόπο έχασε τα χρήματά του και άλλος ένας άνδρας στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ υπάρχουν και άλλες καταγγελίες.

Έτσι η αστυνομία εφιστά την προσοχή όλων και δίνει κάποιες οδηγίες.

Τι πρέπει να κάνετε αν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η Αστυνομία προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), να διαγράφουν το μήνυμα και σε καμία περίπτωση να μην «πατάνε» πάνω στον υπερσύνδεσμο (link).

Επισημαίνεται ότι οι τράπεζες ποτέ δεν στέλνουν μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (emails) των πελατών τους, ζητώντας να εισάγουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό χρήστη (password) του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ