Ηπατίτιδα: Η οδηγία της Ματίνας Παγώνη για τους γονείς

Ηπατίτιδα: Η οδηγία της Ματίνας Παγώνη για τους γονείς

Τι πρέπει να προσέξουν.

Για την παγκόσμια έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μίλησε την Κυριακή η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κρούσμα. Όσον αφορά το παιδάκι των 14 μηνών που είναι στην Κρήτη, οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν είναι αρνητικές. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν περιμένουμε περαιτέρω έλεγχο του παιδιού. Αυτό που έχει σημασία να προσέξουν οι γονείς είναι, αν το παιδί τους έχει γαστρεντερικά ενοχλήματα, δηλαδή εμετό και διάρροια, πριν φτάσει στο να κάνει ίκτερο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους.

Θα έχουμε κρούσματα. Δε μπορεί να μην έχουμε και εμείς στην Ελλάδα, αλλά θα είναι ελεγχόμενα. Η ηπατίτιδα είναι μια νόσος την οποία γνωρίζει πολύ καλά η επιστημονική κοινότητα γιατί αντιμετωπίζουμε περιστατικά κάθε χρόνο», είπε η Ματίνα Παγώνη.

Όσον αφορά το θέμα των μεταμοσχεύσεων, η κυρία Παγώνη είπε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μεταμόσχευση ήπατος σε παιδί, όμως «μέχρι να φτάσουμε εκεί είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ήδη από το υπουργείο Υγείας έχει γίνει συνεννόηση με δύο κέντρα στη Ρώμη και το Παλέρμο που αν χρειαστεί οτιδήποτε θα μπορεί να γίνει μεταφορά ασθενούς για μεταμόσχευση».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ