Οι ασφαλέστερες θέσεις: Πού πρέπει να καθόμαστε στο λεωφορείο, το τρένο, το πλοίο και το αεροπλάνο

Οι ασφαλέστερες θέσεις: Πού πρέπει να καθόμαστε στο λεωφορείο, το τρένο, το πλοίο και το αεροπλάνο

Κι όμως υπάρχουν, σύμφωνα με τα στατιστικά.

Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για κάθε μέσο μεταφοράς που ο επιβάτης μπορεί να επιλέξει για την μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος.

Η Daily Mail σε δημοσίευμά της εξετάζει την ασφαλέστερη θέση για διάφορους τύπους οχημάτων αν εμπλακούν σε ατύχημα.

Αεροπλάνο

Οι άνθρωποι σπάνια επιλέγουν τις μεσαίες θέσεις στην τελευταία σειρά, αλλά αυτές έχουν στατιστικά αποδειχθεί ότι είναι οι ασφαλέστερες. Μια έρευνα του TIME σε δεδομένα αεροπορικών ατυχημάτων 35 ετών ανακάλυψε ότι τα μεσαία πίσω καθίσματα ενός αεροσκάφους είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων σε ποσοστό 28%, σε σύγκριση με τα καθίσματα του μεσαίου διαδρόμου σε ποσοστό 44%. Τα καθίσματα στο τελευταίο ένα τρίτο της καμπίνας είχαν ποσοστό θανάτου 32%, σε σύγκριση με 39% στο μεσαίο μέρος και 38% στο μπροστινό.

Τρένο

Διάφορες μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι σπασμένες ράγες είναι μεταξύ των κυρίων αιτιών εκτροχιασμού στις κύριες σιδηροδρομικές γραμμές, και τα ζητήματα αυτά προκαλούν συχνότερα εκτροχιασμούς κοντά στο μπροστινό μέρος του τρένου.

Συνολικά, η επιλογή μιας θέσης που βρίσκεται στα μεσαία βαγόνια μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή σε περίπτωση σύγκρουσης, δήλωσε στο CBS New York ο Ρος Κάπον, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Σιδηροδρομικών Επιβατών. Μάλιστα, οι ειδικοί πρότειναν να αποφεύγετε τις θέσεις στο παράθυρο.

Αυτοκίνητο

Δεδομένα από μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών, η οποία διερεύνησε τα ποσοστά επιβίωσης των επιβατών επιβατικών αυτοκινήτων που ενεπλάκησαν σε θανατηφόρο ατύχημα μεταξύ 2000 και 2003, έδειξαν ότι το πίσω μεσαίο κάθισμα είναι ασφαλέστερο από οποιαδήποτε άλλη θέση επιβατών.

Λεωφορείο

Οι επιβάτες καλούνται να κάθονται στην αντίθετη πλευρά από την κυκλοφορία των περισσότερων οχημάτων (σ.σ. για παράδειγμα στα δεξιά όταν το λεωφορείο βρίσκεται στην δεξιά λωρίδα για να αποφύγουν τα ανεξέλεγκτα οχήματα. Τα καθίσματα κοντά στο μπροστινό και το πίσω μέρος του λεωφορείου είναι πιο επικίνδυνα σε περίπτωση σύγκρουσης, ενώ η ασφαλέστερη θέση βρίσκεται γενικά ανάμεσα στα ελαστικά στο κέντρο.

Πλοίο

Τα κατώτερα καταστρώματα και η καμπίνα είναι τα ασφαλέστερα μέρη σε ένα επιβατηγό πλοίο, σύμφωνα με το Business Insider. Σε ταραγμένη θάλασσα, τα κατώτερα καταστρώματα παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού από ιπτάμενα αντικείμενα.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ