Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στο Ιράν;

Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στο Ιράν;

Μετρούν ήδη 11 νεκρούς και «μπλοκάρουν» τα social media.

Ο θάνατος μιας 22χρονης κοπέλας Ιρανής, η οποία είχε συλληφθεί την Τετάρτη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν κάλυπτε όλα τα μαλλιά της με τη μαντίλα της στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσουν μεγάλες διαδηλώσεις.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, βρισκόταν για επίσκεψη στην Τεχεράνη μαζί με την οικογένειά της, όταν συνελήφθη από την ειδική μονάδα της αστυνομίας η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του αυστηρού «ενδυματολογικού κώδικα» για τις γυναίκες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Αμινί και άλλες γυναίκες συνελήφθησαν για να τους δοθούν «οδηγίες» για τους ενδυματολογικούς κανόνες.  Ωστόσο, από το αστυνομικό τμήμα χρειάσθηκε η μεταφορά της σε νοσοκομείο με την κοπέλα να αφήνει την τελευταία της πνοή.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η 22χρονη γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε σε αίθουσα αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνταν μαζί με άλλες γυναίκες που είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία Ηθών.

Έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στο Ιράν;

Ο θάνατός της προκάλεσε έντονη οργή με εκδηλώσεις βίαιες. Γυναίκες βγήκαν στους δρόμους, πολλές από τις οποίες έχουν αφαιρέσει τις μαντίλες τους και κόβουν τα μαλλιά τους, καθώς και άνδρες, συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως το Μασχάντ, το Ταμπρίζ, το Ραστ, το Ισφαχάν και το Κις.

Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 11 νεκρούς λόγω των συγκρούσεων, ενώ αναφέρουν ότι στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις δεν υπάρχει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το WhatsApp και στο Instagram.