Νάνσυ Ζαμπέτογλου: «Βλέπεις τις ζωές των άλλων, πιστεύεις ότι ζουν μία καλύτερη ζωή από εσένα»

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: «Βλέπεις τις ζωές των άλλων, πιστεύεις ότι ζουν μία καλύτερη ζωή από εσένα»

«Έχω αποφασίσει να βγάλω ανθρώπους που τους ακολουθούσα (στα social media) γιατί συνειδητοποίησα ότι έμπαινα σε μια σύγκριση και δεν περνούσα καλά»

Η παρουσιάστρια και δημοσιογράφος, Νάνσυ Ζαμπέτογλου, η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Νικολάου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τις ενοχές που νιώθει ένας άνθρωπος.

Η εκπομπή «αγγίζει» το ευαίσθητο θέμα της σύγκρισης του τρόπου ζωής μας με τον τρόπο ζωής άλλων, σε μία εποχή όπου γνωρίζουμε τα πάντα για τους ανθρώπους γύρω μας.

Η καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Νάνσυ Ζαμπέτογλου, μιλά για όσα της δημιουργούν τύψεις και ενοχές.

«Τα social media ευνοούν να ζούμε σε μία εποχή με ενοχές. Βλέπεις τις ζωές των άλλων, πιστεύεις ότι ζουν μία καλύτερη ζωή από εσένα κι άρα έχουν κάνει κάτι καλύτερο από εσένα. Παρόλο που κι εγώ δεν είμαι τελείως έξω από το παιχνίδι μπαίνω σε αυτό. Έτσι έχω αποφασίσει να βγάλω ανθρώπους που τους ακολουθούσα (στα social media) γιατί συνειδητοποίησα ότι έμπαινα σε μια σύγκριση και δεν περνούσα καλά», παραδέχθηκε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου.

Επιπλέον η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ανέφερε ότι της δημιουργεί ενοχές η ανάγκη της να ικανοποιεί τους άλλους.

Η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Νικολάου εξήγησε πώς οι συγκρίσεις οδηγούν σε ενοχές, που εκδηλώνονται στη δουλειά μας, στον τρόπο που μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά, στις σχέσεις και εν τέλει στη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

«Όταν μιλάμε για ενοχές εννοούμε κάτι για το οποίο νιώθουμε ότι έχουμε σφάλει χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι αυτό έχει γίνει. Ενοχές είναι οποιοδήποτε δυσάρεστο συναίσθημα για κάτι που είτε έχω κάνει είτε θεωρεί κάποιος ότι είναι λάθος, χωρίς να είναι λάθος.

Οι ενοχές είναι ένα προσωπικό μέτρο αξιολόγησης του κατά πόσο είμαι συμβατός και συνεπής σε σχέση με αυτά που πιστεύω ότι χρειάζομαι με βάση αξιών, αρχών και ιδεών.

Όταν κυριαρχεί μέσα στην ημέρα και καθορίζει την αδράνεια ενός ατόμου κι όχι την δράση του. Το κομμάτι των ενοχών ξεκινά υποσυνείδητα από το σημείο όπου ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κάτι διαφορετικό από τον βασικό τροφό του, δηλαδή συνήθως την μητέρα. Η ενοχή συνδέεται πάντα με μία διαφορετική γνώμη. Ένας ενοχικός άνθρωπος θέλει να ευχαριστεί τους πάντες, δυσκολεύεται να πει όχι και κατ’ επέκταση δυσκολεύεται να βάλει όρια».

 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ