Ρεύμα: Αυτές είναι οι νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις – Ποιοι θα πάρουν bonus έκπτωση

Ρεύμα: Αυτές είναι οι νέες κλιμακωτές επιδοτήσεις – Ποιοι θα πάρουν bonus έκπτωση

Τι ισχύει και για το φυσικό αέριο.

Ο νέος μηχανισμός επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει κλιμακωτή επιδότηση νοικοκυριών, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια ανάλογα με την κατανάλωση και αντίστοιχα τρεις διαφορετικές επιδοτήσεις.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

– Έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης και αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα

– Από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν ένα νοικοκυριό, μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με πέρυσι, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα

– Για καταναλώσεις άνω των 1.000 κιλοβατώρων η απορρόφηση είναι της τάξης του 70%. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση είναι στα 485 ευρώ.

Η επιδότηση για τα εμπορικά τιμολόγια ρεύματος

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο ο κ. Σκρέκας είπε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης. Θα απορροφηθεί έτσι το 50% της αύξησης, με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ